Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študijski krožek Benedikta XVI. letos o Bogu in sekularizmu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 08. 2013 / 09:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Študijski krožek Benedikta XVI. letos o Bogu in sekularizmu

Študijski krožek Benedikta XVI. letos o Bogu in sekularizmu

Upokojeni papež se srečanja tokrat ne bo udeležil.

Člani študijskega krožka Josepha Ratzingerja iz njegovega obdobja na regensburški univerzi naj bi se, tako kot vsako leto, tudi prihodnji teden zbrali na srečanju v Italiji, kjer bodo razpravljali o ‘vprašanju Boga’. Upokojeni papež se srečanja tokrat ne bo udeležil. “Odkar je v pokoju, se ne želi več udeleževati javnih srečanj”, je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA pojasnil Joseph Fessio, ustanovitelj katoliške založbe Ignatius Press in sam član študijskega krožka.

“Krožek se bo sestal v Castel Gandolfu, kot običajno, nato pa bodo vsi odšli v Vatikan”, je dejal Fessio, “in tam bodo skupaj z upokojenim papežem obhajali slovesno bogoslužje v samostanu Mater Ecclesiae.”

Ratzingerjev študijski krožek se sestaja od leta 1978, na svojih srečanjih pa člani razpravljajo o temah s področja teologije in življenja Cerkve. Tistega leta je njihov profesor Ratzinger postal škof in je zaključil svoje delo univerzitetnega predavatelja.

Letošnje srečanje je predvideno med 29. avgustom in 2. septembrom, udeleženci pa bodo razpravljali o ‘vprašanju Boga v obzorju sekularizacije’. Temo sta skupaj izbrala Benedikt XVI. in osrednji predavatelj na tokratnem srečanju, 65-letni filozof Rémi Brague.

Po besedah Josepha Fessia se je ‘zamisel o rednih letnih srečanjih porodila, ko je bil Joseph Ratzinger imenovan za nadškofa v Münchnu in Freisingu’ leta 1977. Ko se je leta 1981 preselil v Rim, kjer je prevzel položaj prefekta Kongregacije za nauk vere, so se letna srečanja nadaljevala. Ko pa je bil kardinal Ratzinger spomladi leta 2005 izbran za papeža, so bili njegovi nekdanji študentje prepričani, da se bodo njihova srečanja zaključila. Benedikt XVI. jih je prepričal v nasprotno. Kot je pojasnil Joseph Fessio, je bil ‘papež z veseljem pripravljen nadaljevati s srečanji študijskega krožka’.

Krožek šteje okoli petdeset ljudi, ki so pod mentorstvom profesorja Ratzingerja zaključili doktorski študij, vsako leto pa se na srečanju zbere med 25 in 30 članov. Leta 2005 ‘smo se zbrali vsi, zato je bilo precej natrpano’, se spominja Fessio, ‘zaradi večjega števila ljudi pa je srečanje minilo v malce bolj formalnem vzdušju’.

Člani krožka vsako leto razpravljajo o temi, ki jo določi njihov mentor. Tema lanskega srečanja je bil ekumenizem, nekdanji Ratzingerjevi študenti pa so doslej med drugim razpravljali tudi o Darwinu in evoluciji, o islamu, ekumenizmu, o drugem vatikanskem cerkvenem zboru ter o novi evangelizaciji.



Vir: CNA / Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh