Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študijsko leto 2021/22 v številkah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 10. 2021 / 06:13
Oznake: Mladi, Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 23:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Študijsko leto 2021/22 v številkah
Prvič bo prag fakultet prestopilo 13.478 bruck in brucev. FOTO: Tatjana Splichal

Študijsko leto 2021/22 v številkah

Za okrog 61.500 študentk in študentov na visokošolskem in 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju, med katerimi je 13.478 bruck in brucev, se danes začenja novo študijsko leto.

Na prvo stopnjo študija je vpisanih približno 39.500, na drugo 19.500 in na tretjo 2500 študentov. Največji delež (85 %) je redno vpisanih, ostali so vpisani izredno, na e-študij ali študij na daljavo.

Kje je zanimanja največ?

Med mladimi je največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, za programe s področij športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije.

Programi z največjim vpisom

Manjši interes ne na področjih poslovnih in upravnih ved, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Programi z največ vpisanimi v prvi letnik so: Zdravstvena nega, Pravo, Univerzitetna poslovna in ekonomska šola, Računalništvo in informatika, Predšolska vzgoja, Elektrotehnika, Fizioterapija, Medicina in Arhitektura, s področja naravoslovja pa Kemija, Kemijsko inženirstvo, Fizika in Biologija.

Študijsko leto se bo začelo v živo pod pogojem PCT. FOTO: Tatjana Splichal

V živo pod pogojem PCT

Študijski program v novem študijskem letu bodo na visokošolskih zavodih izvajali v živo pod pogojem PCT, kar velja za študente, zaposlene in osebe, ki na kakršni koli drugi pravni podlagi opravljajo delo na visokošolskem zavodu. Osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, se morajo samotestirati.

Kako v primeru poslabšanja?

V primeru poslabšanja epidemiološke slike je visokošolskemu zavodu prepuščena avtonomija izbora načina izvajanja študijskega procesa ali morebitnih dodatnih ukrepov, vsekakor pa mora biti – tako ministrstvo – izvajanje študijskega procesa v okviru standardov varnosti in zdravja ter predpisov glede izpolnjevanja pogoja PCT.

Ponoven poziv k cepljenju

Hkrati so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport še enkrat vse študente in osebe, zaposlene na visokošolskih zavodih, pozvali k cepljenju, »s čimer bodo pripomogli k ohranitvi odprtosti in delovanju visokošolskih zavodov v študijskem letu 2021/22«.

Subvencionirano bivanje

Za subvencionirano bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih sta razpisani 12.102 mesti – 4588 za sprejem in 7514 za podaljšanje bivanja – in 25 mest za študente s priznano mednarodno zaščito. Višina subvencije v javnih dijaških, dijaško-študentskih in študentskih domovih znaša 21,50 €, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 €.


Ministričina poslanica

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je študentkam in študentom v poslanici zaželela »znanju predan, radoveden, iskriv in pogumen« prvi in vse preostale dni novega študijskega leta, ki naj bo posebno, toda še najmanj zaradi covida.

Znanje in razum

»Razsežnosti in možne odgovore za sobivanje z virusom poznamo prav zahvaljujoč znanju in razumu, ki nas lahko vsakodnevno presenečata, nam pomagata odkrivati nove poglede, celo nove svetove in vesolja. Le želeti in potruditi se moramo to poiskati in osvojiti. Tako kot se moramo potruditi in znati ta znanja ponuditi in prenesti dalje, spoštovane profesorice in profesorji,« je zapisala ministrica.

Odločni, razumni, prodorni, spoštljivi, strpni stebri razuma

Zdajšnji čas potrebuje odločne, razumne, prodorne in hkrati spoštljive, sodelovalne in strpne stebre razuma, kar za odporno in boljšo družbo prihodnosti predstavljajo ravno študenti in profesorji. »Želim vam, da se bodo vaša znanja in izkušnje vidno bogatila, da vas bo na študijskih poteh spremljalo mnogo vztrajnosti, predanosti, potrpežljivosti, pa tudi sreče in svobodnih prostih trenutkov. Pa tudi zavedanja, da boste že čez nekaj let prav s tem znanji sooblikovali ne zgolj vaše osebne, temveč našo skupno družbo prihodnosti,« je zaključila ministrica dr. Simona Kustec.

Kupi v trgovini

Skrivnost Zajčeve graščine
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh