Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Supanje, šport za vsakogar

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 17. 08. 2021 / 13:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Supanje, šport za vsakogar
Gre za prijeten in nezahteven šport, primeren za staro in mlado. FOTO: Tatjana Splichal

Supanje, šport za vsakogar

V zadnjih letih se je takšna oblika veslanja dodobra usidrala v srca rekreativnih poletnih športnikov. Če ste z informacijami o supanju pri repu, kot je pisala Darja iz Škofij, so spodnje vrstice kot nalašč za vas.

Pri supanju gre za veslanje na vodi. Sup je kratica za »stand up paddle,« pri čemer je deska napihljiva. Gre za nezahteven šport, ki se ga lahko loti vsak, ne glede na leta ali fizične sposobnosti. Za začetek potrebujete nekaj občutka in ravnotežja. Najprej se na sup desko postavimo na kolenih, šele nato na supu vstanemo. Stojimo vedno v sredini deske, s stopali v širini ramen, z nekoliko pokrčenimi koleni, ki delujejo kot amortizator, so nam z informacijami o supanju priskočili na pomoč na portalu wasup.si.

Veslanje

Je tisto, ki začetnikom predstavlja največ težav. Za to si je najprej treba nastaviti primerno višino vesla, ki je naša višina plus ena dlan. Pri pravilnem zavesljaju s stegnjenimi rokami zapičimo veslo v vodo čim dlje pred sabo in ga potegnemo nazaj s čimbolj iztegnjenimi rokami, pri čemer je veslo vedno obrnjeno tako, da list štrli stran od nas. Na tak način namesto mišic rok uporabljamo mišice hrbta in trupa. Za plutje v ravni liniji je potrebno veslati čimbolj ob supu ter vsakih nekaj zavesljajev zamenjati strani.

Kaj gre lahko narobe?

Če supamo na morju, so to najpogosteje vetrovi, morski tokovi in promet, na jezerih nam jo lahko zagode pretok, nenaden nizek vodostaj ali morebitne ovire v vodi. Na rekah je potrebno posebno pozornost nameniti moči pretoka ter naravnim in umetnim oviram, na primer plitvinam, brzicam, slapom, hidroelektrarnam, ipd. Ne glede na to, na kako mirni vodi supamo, moramo vedno uporabljati varnostno vrvico, ki v primeru padca poskrbi, da nam supa ne odnese voda.

Nakup in vzdrževanje supa

Na trgu je veliko ponudnikov sup opreme, ki jih lahko razvrstimo v nizki, srednji in visoki cenovni razred. Razlike med njimi niso samo v ceni in kakovosti izdelave, temveč tudi v boljši izkušnji in življenjski dobi. Na primer, sup za 300 evrov je morda res ugoden, vendar se, če nanj postavite sebe in otroka, lahko začne ugrezati in dobi obliko banane, kar ga naredi počasnega. Zaradi slabših materialov lahko po sezoni ali dveh tudi začnejo popuščati spoji. 

Priporočamo izbiro vsaj srednjecenovnega supa, nekje od 500 evrov navzgor, kjer se že najdejo priznane znamke in dobra kvaliteta. Če se že na začetku odločite za malce dražji sup, stroškov z vzdrževanjem ni, sup pa vam bo služil več sezon. Glede na to, kako pogosto ga boste uporabljali in koliko ste pripravljeni zanj odšteti, je smotrno razmisliti tudi o najemu.

Primerne lokacije

Družine in tisti, ki se na sup podajate prvič, obiščite mirne vode, kjer ni problema, če padete s supa, na primer Zbiljsko, Blejsko, Bohinjsko ali Velenjsko jezero. Kot najlepše lokacije za supanje ne gre spregledati sotočja Soče in Idrijce pri Mostu na Soči, pa Rabeljskega jezera, supanja mimo Mesečevega zaliva v Strunjanu, ogled prestolnice iz Ljubljanice ... Več sup lokacij z opisi in fotografijami lahko poiščete na suparskem zemljevidu.

Pri veslanju imajo začetniki največ težav. Veslamo z iztegnjenimi rokami, pri čemer veslo zapičimo v vodo daleč pred seboj. Uporabljamo mišice rok in hrbta. FOTO: Wasup.si


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Srebrna žlica
Kuharice
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh