Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tina Šutej s poškodovano roko do evropskega brona, slovenski košarkarji premagali Srbijo

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 17. 08. 2022 / 20:18
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 08:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tina Šutej s poškodovano roko do evropskega brona, slovenski košarkarji premagali Srbijo
FOTO: Twitter Arkansas Track & Field in KZS

Tina Šutej s poškodovano roko do evropskega brona, slovenski košarkarji premagali Srbijo

Atletinja Tina Šutej je sinoči nastopila v finalu skoka s palico na evropskem prvenstvu v Münchnu. V prvem poskusu je preskočila 4,75 metra in osvojila bronasto medaljo. Slovenski košarkarji pa so se prav tako sinoči v ponovitvi finala zadnjega evropskega prvenstva pomerili s Srbijo. V polnih Stožicah je odločitev padla po podaljšku (97:92). S 34 točkami je blestel Luka Dončić.

Na evropskem prvenstvu v Münchnu je zlato pripadlo Finki Wilmi Murto  , ki je s 4,85 m kar za 13 cm izboljšala državni rekord. Druga je bila s 4,75 m nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Grkinja  Aikaterini Stefanidi .  

»Ves čas sem razmišljala o zlati medalji, sedaj se veselim bronaste«

Triintridesetletna  Tina Šutej je imela veliko smolo na ogrevanju, porezala si je desno odrivno roko in jo imela vso krvavo. Kljub neprijetnim poškodbam je na evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu v finalu skok s palico osvojil bronasto medaljo. Na ogrevanju si je s konico na obutvi poškodovala dlan na odrivni desni roki in je morala po tekmi na šivanje. »Ves čas med tekom sem razmišljala o zlati medalji, sedaj se veselim bronaste. S podplatom sprintarice sem pred tekom podrsala po dlani in sem s konico odprla stranski del dlani. Ni lepo videti, moram po tekmi na šivanje. Peklo me je in bolelo, malo sem bila v šoku, a sem se kar dobro osredotočila na nastop,« je povedala Šutejeva.

Tina Šutej. FOTO: Twitter Arkansas Track & Field

S konico na obutvi poškodovala roko

Triintridesetletna Šutejeva je imela sicer veliko smolo na ogrevanju, porezala si je dlan desne, odrivne roke. Tekmovala je s povitim rokom, a je to ni pretirano oviralo. »Zelo sem zadovoljna, da sem prišla do brona. Če bi bila rana nekaj centimetrov proti sredini dlani, ne bi mogla skakati in bi morala takoj na urgento. Pokazala sem najboljše skoke letos, mogoče mi je manjkalo nekaj prizadetosti, ki sem jih izgubila na ogrevanju zaradi poškodb,« ocenjuje Šutejeva.

Niti trenutek ni podvomila vase in si je ves čas želela tekmovati. »Zdravniška ekipa me je potem, ko so rekli, da mi ne morejo speti rane, predlagala, da grem na urgento. To sem zavrnila in rekla, da moram nastopiti. Rano si oskrbeli in nanjo dali obliže in 'stripe'. Tudi med tekmo so mi morali dvakrat ali trikrat pomagati.« Ni se izmikala pred dejstvom, da je bila v vlogi favoritinje za najvišja mesta. »Vedela sem, da sem dobro pripravljena, tako fizično kot psihično, zato nisem želela izpustiti te priložnosti.« 

Po tekmi ni bila zadovoljna le s tem, da bo morala zaradi poškodb in šivanja dlani izpustiti naslednjo tekmo. »Bom pa lahko nastopila na finalu diamantne lige, kjer je moj cilj, da osvojim diamantni pokal v skoku s palico,« se je v zaključku sezone ozrla Tina Šutej. 

Podelitev odličij bo danes nekaj po sedmi uri zvečer. 

V razprodanih Stožicah po podaljšku slavili Slovenci

Slovenska košarkarska reprezentantka je včeraj odigrala predzadnjo prijateljsko tekmo v okviru priprav na kvalifikacije za svetovno in septembrsko evropsko prvenstvo in zabeležila novo zmago. V Stožicah je po podaljšku premagala Srbijo s 97:92.

Slovenija z Luko Dončićem in Goranom Dragićem je branilka zlata, Srbija pa ima po mnenju strokovnjakov najmočnejšo zasedbo, čeprav v njej manjka nekaj zvenečih imen. Tekma v Stožicah je bila hkrati ponovitev finala iz Carigrada 2017, ki se je končala z rezultatom 93:85. Takoj za Srbijo in Slovenijo, ki je pri stavnem razmerju zelo blizu, je Grčija, nato pa sledijo Francija, Španija, Litva, Italija, Turčija ...

Srbija je v Ljubljani pristala s šestnajstimi igralci, med njimi pa je bil tudi Nikola Jokić in MVP zadnjih dveh zaključnih turnirjev evrolige Vasilije Micić .

Peta zmaga Slovenije v pripravljalnem obdobju 

Za Slovenijo je to peta zmaga v prav toliko nastopih, priložnost za stoodstotni izkupiček v pripravah na branjenje zlate medalje iz Istanbula 2017 pa bo imela v soboto, ko se bo v Celju srečala s Hrvaško.

čeprav je bila tekma zgolj prijateljska, je bil dvojec glavnih favoritov na stavnicah za evropski naslov, hkrati pa ponovitev finala iz Istanbula 2017, pravi spektakel, ki je do zadnjega kotička napolnil največjo dvorano v Sloveniji. V prvih vrstah so si ga med drugimi ogledali nekdanji slovenski reprezentanti z Anthonyjem Randolphom ter eden najboljših teniških igralcev v zgodovini, Novak Đoković iz Srbije.

KZS je podelila priznanje reprezentantu z največjim nastopom za Slovenijo

Košarkarska zveza Slovenije je med drugim odmevni dogodek izkoristila za podelitev priznanj reprezentantom z največjim nastopom za Slovenijo. Zlate žoge za več kot 50 nastopov v državnem dresu so iz rok predsednika KZS Mateja Erjavca in generalnega sekretarja Radoslava Nesterovića prejeli Goran Dragić, Edo Murić, Jaka Blažič, Zoran Dragić in Boštjan Nachbar, srebrne žoge za vsaj 25 nastopov pa Klemen Prepelič, Luka Rupnik , Žiga Dimec, Vlatko Čančar, Aleksej Nikolić, Gregor Hrovat in Erazem Lorbek.

Dončić je končal pri 34 točkah, Jokić jih je zbral 26 

Visoki gosti na tribunah ter ostali ljubitelji slovenskega športa so uživali v predstavi slovenskih in srbskih asov, med katerimi sta bila v ospredju domači zvezdnik Luka Dončić in MVP lige NBA Nikola Jokić. Medsebojni dvoboj je dobil slovenskega prvaka, ki je tekmo končal pri 34 točkah, devetih podajah in šestih skokih. Jokić je zbral 26 točk v 12 skokih.

Glede na to, da nobena ekipa tekom 40 minut rednega dela igre ni priigrala več kot pet točk prednosti, tako da so bili gledalci nagrajeni s petminutnim podaljškom. Luka Dončić je v zadnjem napadu rednega dela zgrešil trojko za zmago, odločilne točke za zmago v podaljšku pa tako dosegali Vlatko Čančar  ter s črte prostih metov Edo Murić in Klemen Prepelič

Slovenijo že naslednji teden čakata prvi tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 - v četrtek v Celju proti Estoniji in v nedeljo v Münchnu z Nemčijo, evropsko prvenstvo v Kölnu pa bo odprla 1. septembra proti Litvi.

Nalaganje
Nazaj na vrh