Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Florijan – zavetnik gasilcev

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 03. 05. 2021 / 13:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 15:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Florijan – zavetnik gasilcev

Sv. Florijan – zavetnik gasilcev

Z imenom Florijana se ponaša zgolj 82 Slovenk.

Sv. Florijan. FOTO: Tatjana Splichal.


Še danes na mnogih stavbah vidimo podobo tega rimskega častnika s čelado ali zastavo ter z vedrom v roki, s katerim gasi gorečo hišo. Njegov kip ali slika krasi tudi pročelje marsikaterega gasilskega doma.

Sveti Florijan (ali Cvetko) je zaveznik proti požarom in proti povodnji. Naši predniki so se mu radi priporočali v molitvi, da bi jih varoval zemeljskega in večnega ognja.

Čeprav je ta svetnik zelo priljubljen, pa tega ne moremo reči za njegovo ime, ki je na naših tleh precej redko. V Sloveniji imamo namreč zgolj 345 prebivalcev z imenom Florijan, le 5 prebivalcev Slovenije pa nosi ime Florijan Cvetko.

Nenavadna in redka je tudi ženska različica tega imena – Florijana. Z imenom Florijana se lahko ponaša zgolj 82 Slovenk, po letu 1970 pa je to žensko ime praktično izginilo. Največ žensk s tem imenom (30) jih danes živi v goriški regiji.

Doma iz Norika

O življenju sv. Florijana ne vemo veliko. Najverjetneje je prihajal iz Norika, čeprav ga zgodovinski viri postavljajo tudi v druge kraje.

Med preganjanjem za časa cesarja Dioklecijana je izšel v rimski provinci Norik ukaz, da mora vsakdo darovati rimskim državnim bogovom ali pa umreti. Večina kristjanov (med njimi je bilo tudi veliko vojakov) je vztrajala v svoji veri, zato so jih dale oblasti pozapreti.

Florijan je za to izvedel v svoji odsotnosti, ko pa se je vrnil v mesto, se je brž odločil, da bo zaprtim kristjanom vliv poguma s svojim zgledom. Brez strahu je priznal, da je kristjan in da je za Kristusa pripravljen trpeti tudi najstrašnejše muke. Medtem ko so ga trpinčili, je obrnil oči k nebu in molil za pomoč.


Sv. Florijan je zavetnik gasilcev (arhivska fotografija). FOTO: Tatjana Splichal.

Naposled je bilo odločeno, da ga vržejo v reko. Okli vratu so mu zavezali težak kamen, vendar ga še niso potisnili v reko. Mimo pa je prišel neki mladenič, ki je Florijana sunil in zvrnil v reko. Ko se je to zgodilo, je mladenič hipoma oslepel.

Praznik gasilcev

Čaščenje sv. Florijana se je razširilo po vsem svetu. Pri Linzu je bil ustanovljen sloveči samostan St. Florian, Dunaj pa ga časti kot svojega zavetnika.

Florijanovo je bilo od nekdaj na Slovenskem praznik gasilcev, ki imajo sv. Florijan za svojega zavetnika. »Sicer pa so šege za Florijanovo povezane z ognjem, bodisi da se na ta dna ne sme kuriti, ali pa nasprotno, da je treba obredno prižgati ogenj na ognjišču, ki ga mladi fantje potem raznesejo po vaseh od hiše do hiše,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov.


Preberite še:
- Sv. Jurij
- Sv. Marko
- Sv. Bernardka Lurška
- Sv. Lucija
- Sv. Štefan

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh