Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Hildegarda iz Bingna in sv. Janez Avilski nova cerkvena učitelja

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 29. 05. 2012 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Hildegarda iz Bingna in sv. Janez Avilski nova cerkvena učitelja

Papež bo velika pričevalca vere za cerkvena učitelja razglasil 7. oktobra letos, ob začetku škofovske sinode o novi evangelizaciji.

Papež Benedikt XVI. bo 7. oktobra letos sveto Hildegardo iz Bingna in svetega Janeza Avilskega razglasil za cerkvena učitelja. To je sveti oče napovedal v svojem nagovoru na binkoštno nedeljo med opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Papež bo velika pričevalca vere, srednjeveško nemško mistikinjo in 'apostola Andaluzije', za cerkvena učitelja razglasil ob začetku škofovske sinode o novi evangelizaciji, v prisotnosti škofov z vsega sveta.

Kot je Benedikt XVI. pojasnil več deset tisoč vernikom, ki so se zbrali na trgu pred Petrovo baziliko, sta ta dva velika pričevalca vere živela v precej drugačnih zgodovinskih in kulturnih obdobjih. Hildegarda je bila benediktinka sredi nemškega srednjega veka, izvirna učiteljica teologije in temeljita učenjakinja naravnih znanosti in glasbe. Janez je bil škofijski duhovnik v letih španske renesanse ter je sodeloval v naporni kulturni in verski obnovi Cerkve in družbe na začetku sodobnosti.

Zaradi svetosti svojega življenja in globine nauka sta oba svetnika aktualna tudi danes. Milost Svetega Duha ju je vodila v izkušnjo globokega razumevanja Božjega razodetja in razumnega dialoga s svetom, kar je stalni del življenja in delovanja Cerkve. Papež je dodal, da se pomembnost in aktualnost obeh cerkvenih učiteljev kaže predvsem v luči nove evangelizacije, kateri bo posvečena tudi škofovska sinoda, ter v luči leta vere, ki ga začenjamo 11. oktobra letos.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh