Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Ignacij Lojolski – ustanovitelj Družbe Jezusove

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 31. 07. 2022 / 00:30
Oznake: God, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Ignacij Lojolski – ustanovitelj Družbe Jezusove
Sveti Ignacij Lojolski. FOTO: Arhiv Družine

Sv. Ignacij Lojolski – ustanovitelj Družbe Jezusove

Na današnji dan se končuje Ignacijevo leto, ki je bilo tudi pri nas pospremljeno s številnimi dogodki. Družba Jezusova je namreč leto 2021/22 razglasila za Ignacijevo leto, ki je potekalo pod geslo »Videti vse stvari nove v Kristusu«. Leta 2021 se nismo spominjali le 530-letnice Ignacijevega rojstva, ampak še posebej 500-letnice njegove spreobrnitve, do katere je prišlo leta 1521.

Leta 2022 pa je preteklo natanko 400 let, odkar smemo Ignacija Lojolskega častiti v oltarju, saj ga je papež Gregor XV. leta 1622 razglasil za svetnika. V Ljubljani so takrat Ignacijevo kanonizacijo proslavili 4. junija 1622. Na isti dan, 400 let pozneje, 4. junija 2022, je bila v cerkvi sv. Jakoba slovesna akademija, s katero so želeli izraziti veselje nad vsem, kar smo prejeli in še vedno prejemamo po Ignacijevi karizmi. Ignacijevo leto je počastila tudi slovenska pošta s priložnostno znamko in žigom.

Kdor v srcu nosi Boga, s seboj vedno nosi košček nebes. (sv. Ignacij Lojolski).

Čeprav je imel v začetku svojega delovanja kar nekaj težav s svetnimi in cerkvenimi oblastmi, je Ignacij kmalu prepričal sodobnike o iskrenosti svojih načrtov in je svoje poslanstvo popolnoma podredil služenju Cerkvi; krona tega poslanstva je bila ustanovitev Družbe Jezusove, katere pravila je papež Pavel III. potrdil leta 1540 in je močno zaznamovala ne le Katoliško cerkev, ampak tudi sicer duhovno podobo Evrope. In to ne le v takratnem 16. stoletju, ampak sega ta vpliv vse v naš čas.

 Sveti Ignacij Lojolski: »Malo govorite in veliko poslušajte. Kadar kaj izrečete na skrivnem, to storite, kot bi govorili vsemu svetu.« FOTO: Splet

Družba Jezusova, ki nam je bolj poznana pod imenom jezuiti, je že od leta 1597 prisotna tudi pri nas. Takrat je bil namreč ustanovljen v Ljubljani jezuitski kolegij, ki predstavlja začetek visokega šolstva na Slovenskem.

Danes delujejo jezuiti v Ljubljani v Dravljah, pri Sv. Jakobu in v narodnem svetišču pri Sv. Jožefu, v Mariboru pri Sv. Magdaleni ter v Radljah ob Dravi.

Sv. Ignaciju je pri nas posvečena podružnična cerkev na Rdečem Bregu v župniji Lovrenc na Pohorju, njegovo ime skupaj s sv. Valentinom nosi tudi kapela v Lazah nad Krko v župniji Krka.

Kolikokrat smo že molili naslednjo molitev, ne da bi vedeli, da je privrela iz duše sv. Ignacija: "Duša Kristusova, posveti me. Telo Kristusovo, zveličaj me. Kri Kristusova, napoji me. Voda strani Kristusove, operi me. Trpljenje Kristusovo, utrdi me. O dobro Jezus, usliši me. V svoje rane sprejmi me. Od tebe se ločiti ne pusti me. Pred hudim sovražnikom brani me. Ob uri moje smrti pokliči me in k tebi priti pusti me, da bom s tvojimi svetniki hvalil te na veke vekov. Amen."

Ime Ignacij med Slovenci ni prav pogosto, po podatkih Statističnega urada RS z dne 1. januarja 2022 ga nosi 184 moških, nekoliko pogostejše je skrajšano ime Nace (1055), medtem ko se z žensko različico Ignacija ponaša samo 8 Slovenk.

Ignacijeve Duhovne vaje

Svoje Duhovne vaje, enomesečni program duhovne poglobitve, ki sodijo med največja dela katoliške duhovne literature, sv. Ignacij začenja z naslednjimi mislimi, ki jih postavlja kot temelj:

»Človek je ustvarjen, da slavi in časti Boga, našega Gospoda, in mu služi ter tako reši svojo dušo. Drugo na zemlji pa je ustvarjeno za človeka, da mu pomaga doseči cilj, za katerega je ustvarjen. Iz tega sledi, naj človek stvari uporablja toliko, kolikor mu pomagajo k njegovemu cilju, in jih toliko opušča, kolikor ga pri tem ovirajo.

Zato je nujno, da postanemo uravnovešeni do vsega ustvarjenega, v vsem, kolikor je to dopuščeno naši svobodni izbiri in ji ni prepovedano; tako, da s svoje strani nimam rajši zdravja kot bolezni, bogastva bolj kot uboštva, časti bolj kot sramote, dolgega življenja bolj kot kratkega – in tako v vsem drugem, marveč da želimo in izbiramo samo, kar nas bolj vodi k cilju, ki smo zanj ustvarjeni.«

Nalaganje
Nazaj na vrh