Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Janez Vianney – arški župnik te vabi, da ga spoznaš

Objava: 11. 05. 2010 / 11:48
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Janez Vianney – arški župnik te vabi, da ga spoznaš

Je res vozil pošto?

Kviz za mlade iz mariborske metropolije so tudi letos pripravili bogoslovci iz mariborskega semenišča. Natančno so se – tako kot tekmovalci – poglobili v knjigo Svetnik in njegov demon avtorja Wilhelma Hinermanna. Pripravili so več kot 20 vprašanj, ob katerih so se kosale tekmovalne ekipe. V poznavanju življenja zanimivega svetnika sv. Janeza Vianneyja pa se lahko preizkusiš tudi ti s pomočjo nekaterih vprašanj s kviza!

1. Kateri svetnik je blagoslovil očeta sv. Janeza Vianneyja kot otroka?
a) sv. Vincencij Pavelski
b) sv. Janez Bosko
c) sv. Ludvik Francoski
d) sv. Benedikt Labre

2. Janezu je sošolec zagnal latinsko slovnico v glavo, ker mu je ob inštruiranju zmanjkalo potrpežljivosti. Janez ga je na kolenih prosil odpuščanja: »Odpusti, da ti povzročam toliko truda. Zaslužil sem tvojo nevoljo.« Kdo je bil ta sošolec?
a) Matija Loras
b) Andrej Provin
c) Peter Dechamps
d) Janez Dumont

3. Na čigav grob je Janez Vianney poromal, ko je prosil za pomoč pri študiju?
a) na grob sv. Frančiška Regisa
b) na grob sv. Filomene
c) na grob sv. Frančiška Ksaverja
d) na grob sv. Barbare

4. Leta 1818 je za župnika začela skrbeti ga. Renard. Čeprav se je župnik Vianney strogo postil, je bila vesela, da je jedel vsaj njen beli kruh. Toda nekega dne je župnika zalotila, da je ...
a) kruh je dal potepuhu
b) kruh je dal siromašnim veroučencem
c) kruh je nesel revni družini
d) kruh je prodal gostilničarju

5. Kdo je kradel jabolka na Vianneyjevem vrtu, da je zaradi tega župnik dal posekati drevesa?
a) Anton Cinier
b) Benedikt Treve
c) Brodin
d) Anton Givre

6. Kako se je imenovala hiša za uboga dekleta, zaradi katere si je ob njeni ustanovitvi Vianney nakopal hudo jezo Grapina?
a) hiša Božje ljubezni
b) hiša Božje previdnosti
c) hiša Božje skrbi
d) hiša Božjega usmiljenja

7. Misijon v Arsu je sijajno uspel. Skoraj vsa vas se je resnično spreobrnila k Bogu. Razodela se je nedolžnost župnika glede očetovstva, gostilničarji so zapirali svoje gostilne, tudi Pertinand »Pri srebrni roži«. Kakšnega dela se je poslej lotil?
a) odprl je hotel v Arsu
b) vozil je za lyonsko pošto
c) začel se je ukvarjati s kmetovanjem
d) odprl je trgovino in prodajal spominke

8. Škof je Vianneyja imenoval za častnega kanonika in mu nadel plašček, ki se ga je le-ta branil in nato prodal premožni gospe. Koliko je bil plašček vreden?
a) 12 frankov
b) 20 frankov
c) 50 frankov
d) 75 frankov


Pravilne rešitve z odlomki iz knjige:

1d. Svetnik je prerokoval o Janezu Vianneyju: »Večne luči bodo ugasnile in na njihovih mestih bodo goreli satanovi plameni. Potem pa bo prišel nekdo, ki bo nosil v svojih rokah Božji ogenj …« »Po vseh potih prosim, da bi nam Bog poslal svojega izvoljenca. Vsako hišo blagoslavljam, da bi Gospod v njej obudil svetnika,« je razložil Vianneyjevim.

2a. Matija ni vedel, kaj se z njim godi. Ves je zardel pa spet prebledel. Solze so mu privrele iz oči in komaj je iztisnil iz sebe: »Vedel sem se prav svinjsko. Odpusti mi, Janez! Res, kot prašič sem se vedel.«

3a. Z globoko pobožnostjo in hvaležnostjo je prejel Zveličarja v svoje srce in se še enkrat priporočil posebnemu varstvu svetega duhovnika: »Ti mi moraš pomagati … pomisli, zdaj pridejo na vrsto nepravilni glagoli. Tudi ti si se jih moral učiti in morda so bili tudi zate dovolj trdi.« Janez ni zaman klical Frančiška. Sedaj mu je šlo res nekoliko laže.

4a. »Tako delate z mojim lepim, belim kruhom!« je zmajevala z glavo … »Sam naš Gospod prihaja k nam kot berač. Zanj ni škoda belega kruha,« je odgovoril Vianney strogo. »No, mislim, da naš ljubi gospod zelo po žganju diši!« se je srdila žena.

5b. »Tisočkrat bolj me pretrese opustošenje, ki ga povzroči najmanjši greh v Božjem vrtu otroške duše. Mnogo bolj se mi smili drevo, na čigar korenine je Bog zaradi greha nastavil sekiro. Ali naj mirno čakam, da se bo drevo zrušilo in zgrmelo v ogenj?« je razložil Vianney.

6b. Kovača Picarda je zbudilo divje ropotanje. V vsej naglici je s svojim 16-letnim sinom hitel proti župnišču … Župnik je pojasnil: »Nikakega povoda za razburjanje ni. Grapin je nocoj razsajal nekoliko bolj divje kot drugače … Da, Grapin, hudič! Menda je hud zaradi hiše Božje previdnosti. Pa le pojdita domov! Škoditi mi ne more, samo malo spanca mi ukrade.«

7b. Pertinand župniku: »Vem, da vam je vsaka krčma trn v peti. Vam na ljubo bi jo zaprl, a imam petnajst otrok.« »Vsekakor zaprite svojo točilnico!« je pripomnil župnik … Res je dobil zaželeno delo in kmalu se je izkazalo, da zamenjava ni bila slaba.

8c. Škof je župniku položil plašček okoli ramen … Zaman se je upiral svileni krasoti, jo vlekel s sebe in se skušal nekako osvoboditi. »Ubogi župnik! Drži se tako, kot bi imel okrog vratu vrv, s katero ga bodo obesili na vislice,« je dejala grajska gospa.

Nalaganje
Nazaj na vrh