Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Joahim in Ana – starša Device Marije

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 07. 2023 / 00:30
Oznake: God, Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2023 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Joahim in Ana – starša Device Marije
Marijina starša, Joahim in Ana. FOTO: Splet

Sv. Joahim in Ana – starša Device Marije

Marijinih staršev, Joahima in Ane, Sveto pismo ne omenja, pač pa o njima dokaj podrobno poroča Jakobov protoevangelij, apokrifni spis, napisan najverjetneje koncem 2. stoletja, iz katerega izvemo, da sta bila Joahim in Ana premožna, oba visokega položaja, kraljevega Davidovega rodu.

Nista pa imela otrok, kar je bilo v takratni družbi sramotno in ponižujoče. Z molitvami in postom sta se zatekla h Gospodu. In Bog ju je uslišal. Rodila se jima je hčerka Marija, Mirjam, »tista, ki jo Bog ljubi«.

Sveta Ana. FOTO: S. J.

Kristjani so se zlasti sv. Ani vedno radi priporočali, skupni god Joahima in Ane, Marijinih staršev in Jezusovih starih staršev, ki ga obhajamo 26. julija, pa je bil uveden šele z reformo cerkvenega koledarja leta 1969. S tem so ju želeli postaviti za zavetnika zakoncev in posebej poudariti njuno vzorno zakonsko zvezo, iz katere se je rodila Marija.

Sv. Ani se priporočajo matere in nerodovitne žene, dekleta za srečno poroko in skladen zakon, žene za srečen porod in za blagoslov otrok. Velja tudi za zavetnico proti revščini in priprošnjico proti nevihti. Joahimu se priporočajo mizarji, skupaj z ženo Ano pa sta velika priprošnjika in zavetnika zakoncev.

Sv. Joahimu sta posvečeni na Slovenskem le dve podružnični cerkvi, medtem ko je sv. Ani posvečenih veliko več cerkva, tako župnijskih kot podružničnih, nekatere od teh so tudi obiskane božje poti. Njeno ime nosi naselje Sveta Ana v Slovenskih goricah, ki je hkrati tudi središče istoimenske občine.

Podružnična cerkev sv. Joahima in Ane v Župniji Hrenovice. FOTO: Ivo Žajdela

Le 11 moških z imenom Joahim

Med Slovenci je ime Joahim skoraj čisto na repu, saj ga po podatkih Statističnega urada RS z dne 1. januarja 2023 nosi le 11 moških, nasprotno pa je ime Ana izjemno priljubljeno, nosi ga 23.021 Slovenk; s tem je na drugem mestu po priljubljenosti, »prehiteva« jo samo hčerka Marija. Zelo priljubljena so tudi izpeljana imena, kot Anja, Anita, Anica, Hana in druga.

»Vse stvarstvo je vajin dolžnik«

Škof in cerkveni oče sv. Janez Damaščan, ki je deloval v začetku 8. stoletja, je v enem od svojih govorov takole blagroval Marijina starša:

»O srečna Joahim in Ana! Vse stvarstvo je vajin dolžnik. Po vama je podarilo Stvarniku najsijajnejši dar vseh darov, namreč čisto mater, edino vredno njega, ki jo je ustvaril.

Veseli se Ana, nerodovitna, ki ne rodiš: vzklikaj in vriskaj, ki nimaš porodnih bolečin! Vriskaj, Joahim, iz tvoje hčere nam dete je rojeno, Sin nam je dan. Imenuje se čudoviti svetovalec, odrešenik vsega sveta, Poslanec; močni Bog. To dete je Bog.

Veseli se Ana, nerodovitna, ki ne rodiš: vzklikaj in vriskaj, ki nimaš porodnih bolečin!

O srečna in vsa čista vajina skupnost, Joahim in Ana! Po vajinem sadu vaju poznamo, kot pravi nekje Gospod: Po njih sadovih jih boste spoznali. Tako sta živela, da je bilo všeč Bogu in vredno nje, ki se vama je rodila. Zaradi vajinega čistega in svetega življenja sta podarila svetu kras devištva, njo, ki je bila edina devica pred porodom, med porodom in po njem; njo, ki je bila edina devica po mišljenju, po duši in po telesu.

O čisti par, Joahim in Ana! Čisto sta živela, tako kot vaju je učil naravni zakon, po božji volji pa sta dosegla to, kar naravo presega: rodila sta svetu njo, ki ni spoznala moža in je postala božja mati. Pobožno in sveto sta živela med ljudmi, rodila pa sta hčerko, ki presega angele in je sedaj kraljica angelov.

Joahim in Ana! Čisto sta živela, tako kot vaju je učil naravni zakon.

O najlepša in najdražja hči! Adamova hči in božja mati! Blažena tvoj oče in mati! Blagor rokam, ki so te nosile! Blagor ustnicam, ki so bile deležne tvojih čistih poljubov in ljubezni tebe, ki si v vsem ohranila svoje popolno devištvo! Radujte se v Gospodu vse dežele, veselite se s petjem in godbo! Glasno kličite; vriskajte, nič se ne bojte!«

Kupi v trgovini

Priročnik za starše
Družina in vzgoja
9,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh