Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Matija – apostol, ki led razbija

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 02. 2023 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2023 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Matija – apostol, ki led razbija
Konec zime nakažejo telohi, ki poženejo včasih kar iz snega. FOTO: Tatjana Splichal

Sv. Matija – apostol, ki led razbija

Različica njegovega imena je Bogdan, saj ga je sam »Bog dal« sveti Cerkvi.

Apostol je Božji odposlanec, ki ne govori sam zase ali iz sebe, marveč iz Kristusa. Ne govori iz svojega spoznanja in izkušnje, ampak iz Božje besede.

Kako je prišlo do izvolitve Matija k apostolom, je zapisano v Svetem pismu. To je bilo po Gospodovem vnebohodu, ko so se apostoli vrnili z Oljske gore v Jeruzalem, polni veselje, ker so videli Jezusa, kako je odšel v slavo k svojemu Očetu. Zbrali so se v dvorani zadnje večerje in čakali, da prejmejo obljubljene darove Svetega Duha.
Zbrani so bili vsi, le izdajalca Juda Iškarijota ni bilo več med njimi. Na njegovo mesto je bilo zato potrebno izvoliti dvanajstega apostola, da je lahko Sveti Duh prišel nad polni apostolski zbor.

Žreb pa je določil Matija … 

Natančno poročilo o tem dogodku najdemo v Apostolskih delih, kjer je zapisano: Predlagali so dva, Jožefa, ki se je imenoval Bársaba, z vzdevkom Just, in Matija. Nato so takóle molili: »Gospod, ti poznaš srca vseh, pokaži, katerega od teh dveh si izbral, naj prevzame mesto v tej službi in apostolstvo, od katerega je odpadel Juda, da je šel na svoj kraj!« In žrebali so, žreb pa je določil Matija, in pridružili so ga enajstim apostolom (Apd 1,23-26).
Matija je moral izpolnjevati bistveni pogoj, kdo more biti izvoljen za apostola. To je moral biti eden izmed tistih mož, ki so bili z apostoli skupaj v Jezusovi bližini. Novi apostol je moral poznati vse Jezusovo javno delovanje.
Iz te »zahteve« je razvidno, da je moral biti Matija zvest Kristusov učenec vsa tri leta njegovega delovanja, najbrž eden izmed tistih učencev, ki jih je Gospod izbral poleg apostolov: Potem je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto in kraj, kamor je sam nameraval iti (Lk 10,1).


Sveti Matija led razbija, če ga ni, ga naredi. FOTO: Pexels. 

Hkrati pa je bila poglavitna naloga apostolov to, da postanejo priče Gospodovega vstajenja. Iz tega lahko jasno sklepamo, da je tudi Matija videl vstalega Kristusa, saj je mogel le tako pričati o njegovem vstajenju kakor drugi apostoli.

Svetnik, ki ga je »Bog dal« sveti Cerkvi

Rečemo lahko, da je sam »Bog dal« sveti Cerkvi dvanajstega apostola namesto izdajalca Juda in na sv. Matiju se je prav dobesedno izpolnilo to, kar pomeni njegovo ime – kajti različica njegovega imena se glasi Bogdan.

Vse te lastnosti sv. Matija poudarja tudi glavna mašna prošnja, ki jo prebiramo na današnji praznik: »O Bog, svetega Matija si izbral za apostola in z njim dopolnil apostolski zbor.«
God sv. Matija obhajamo 24. februarja. Običajno je predstavljen s knjigo, čelado, kamni ali mečem.
Ime Matija je zelo priljubljeno in ga nosi 4.325 predstavnikov moškega spola, še veliko več pa je različic tega imena. Nekoliko manj pa je Bogdanov – teh je danes na Slovenskem 2.164.
Seveda pa je sv. Matija najbolj znan po vremenskem pregovoru: »Sveti Matija led razbija, če ga ni, ga pa naredi.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh