Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Neža: »On me je prvi izvolil, on me bo imel«

Za vas piše:
D. O.
Objava: 21. 01. 2013 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Neža: »On me je prvi izvolil, on me bo imel«

Danes goduje sv. Neža, ki jo upodabljajo z dolgimi lasmi in jagnjetom – latinsko agnes, zato danes godujejo tudi vse Agnes, Neže in Nežke, Agice, Ines in Janje.

Danes goduje sv. Neža, ki jo upodabljajo z dolgimi lasmi in jagnjetom – latinsko agnes, zato danes godujejo tudi vse Agnes, Neže, Agice, Ines …

Častimo jo kot devico in mučenko. Komaj trinajstletno Nežo, hčer plemenitih rimskih staršev, lepo in bogato, je vzljubil in zasnubil sin cesarskega namestnika Simfronija – tedaj so se v Rimu dekleta zaročala še čisto mlada – a ga je odklonila, ker se je bila zaročila nebeškemu Ženinu. Rekla je: »Da sploh morem ugajati še komu drugemu, to je že razžaljenje za mojega Ženina. On me je prvi izvolil, on me bo imel. Naj umrje telo, ki me dela všečno očem, katerim ne maram ugajati.« Te besede ji polaga v usta sv. Ambrož. Zato jo je užaljeni ženin baje sam naznanil, da je kristjanka.

Sodnik je zagrozil nedolžni deklici, da bo dal oskruniti njeno deviško čast, kar je bilo zanjo hujša preizkušnja kakor sama smrt. Junaška deklica mu odvrne: »Kristus ni tako pozabljiv, da bi ne mislil na svojo nevesto in bi dal pogubiti njeno zlato sramežljivost. On stoji čistim ob strani in ne dopusti, da bi jim kdo siloma oropal dragoceni zaklad svetega devištva. Železo, če hočeš, lahko napojiš z mojo krvjo, mojih udov pa ne boš omadeževal s poželjivostjo!«

Po pripovedi sv. Ambroža, ki njenega mučeništva sam ni doživel, ampak je povzel poročila starejših kristjanov, so deklici po dolgem mučenju zaradi neomajne vere v Kristusa z mečem odsekali glavo, kot je to običajno za klanje jagnjet, zato jo v tradicionalni ikonografiji upodabljajo z jagnjetom. Po legendi naj bi jo prej postavili na gorečo grmado, a plamen se je razdelil na dvoje, lasje pa so ji tako zrasli, da so zakrili njeno golo telo. To se je najbrž zgodilo leta 304.

Po smrti so jo pokopali v rimske katakombe, ki še danes nosijo ime Nežine katakombe.

Sveto Nežo upodabljajo z jagnjetom, kar pomeni njeno latinsko ime Agnes. V njej posvečeni rimski baziliki blagoslavljajo na današnji dan dve jagnjeti, iz njune volne pa stkejo volnene trakove, »palije«, ki jih nosijo nadškofje v znamenje svojega dostojanstva. Simbol iz ovčje volne stkanega palija je nakazana molitvi, s katero papež blagoslovi nove palije: Metropolite opozarja, da morajo biti pastirji, posnemovalci Jezusa, dobrega pastirja, ki je ovco, ki se je izgubila, prinesel nazaj v čredo in zanje tudi dal življenje.

V Sloveniji je med ženskimi imeni Neža na devetem mestu po pogostosti pojavljanja – kar 1758 oseb ženskega spola je do leta nosilo to ime.


Foto: splet, arhiv Družine / M. S.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh