Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Štefan – goreč Kristusov oznanjevalec

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 21. 12. 2020 / 09:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2020 / 21:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Štefan – goreč Kristusov oznanjevalec

Sv. Štefan – goreč Kristusov oznanjevalec

Sv. Štefan goduje 26. decembra.

Sveti Štefan, Štepanja vas. FOTO: Tamino Petelinšek.


O življenju sv. Štefana vemo le malo, a dovolj, da spoznamo njegovega duha in njegov neuklonljiv značaj. O tem mučencu, ki se ga Cerkev spominja prvi dan po božiču, še največ izvemo iz Apostolskih del (6,1 – 8,2), kjer evangelist Luka poroča o njegovem mučeništvu.

Mož izjemne modrosti

Štefan je bil eden izmed sedmih mož, ki so bili »na dobrem glasu, polni Duha in modrosti«. Luka ga označuje kot »moža, polnega vere in Svetega Duha«, kot pravega kristjana. Bolj kot drugi se odlikuje po izjemni modrosti, ki se ji niti njegovi nasprotniki niso mogli zoperstavljati, s tako močjo in prepričevalnostjo je namreč oznanjal Božjo besedo.

Vendar pa pri tem ne gre toliko za to, da bi nam Sveto pismo želelo naslikati sv. Štefana kot moža popolnih osebnih odlik. Gre za nekaj več: za pomen tega svetega moža, ki ga je imel za zgodovino Cerkve.

Njegova smrt povzroči, da se Cerkev iztrga iz vezi judovstva, postave in templja. Sv. Štefan je povzročil korenito spremembo mišljenja v svojem času – podobno kot pred njim Janez Krstnik.

»Gospod Jezus, sprejmi mojega duha!«

Na Štefanu se je v resnici izpolnila Jezusova napoved: »Kadar vas bodo vlačili pred shodnice, pred vladarje in oblasti, ne skrbite, kako bi se zagovarjali ali kaj bi rekli, kajti Sveti Duh vas bo poučil tisto uro, kaj je treba reči« (Lk 12,11-12).

Pogumna Štefanova izpoved je zapečatila njegovo smrt. Ko so ga kamnali, je govoril: »Gospod Jezus, sprejmi mojega duha! Gospod, ne prištevaj jim tega greha!« (Apd 7,59-60).


Blagoslov konj na Štefanovo. FOTO: Tatjana Splichal.

Štefan je bil služabnik in strežnik (diakon) apostolov, tako da njegovo mučeništvo lahko gledamo v službi širjenja evangelija. Njegov zgled nam govori, da gre pravi svetnik, pravi učenec vedno za svojim Gospodom – kamorkoli ga kliče, tudi v mučeništvo.

Praznik sv. Štefana se že od konca četrtega stoletja obhaja takoj za božičnim praznikom. Na Štefanovo v nekaterih cerkvah blagoslovijo vodo in sol. Na slovenskih tleh pa je v zadnjem času na ta dan spet postal zelo priljubljen običaj blagoslova konj, saj je sv. Štefan med drugim tudi zavetnik konj in živine.


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov.

Preberite še:
- Svetniki, ki godujejo v adventu
- Sv. Lucija goduje 13. decembra
- Video: Življenjska zgodba sv. Barbare

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh