Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Terezija Avilska – mojstrica psihologije mistike

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 10. 2021 / 00:30
Oznake: God, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 14:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Terezija Avilska – mojstrica psihologije mistike
Rodila se je 28. marca 1515 v današnji Španiji, umrla pa je 4. oktobra 1582. FOTO: splet

Sv. Terezija Avilska – mojstrica psihologije mistike

Danes, 15. oktobra, goduje Terezija Avilska, imenovana tudi Terezija Jezusova ali Terezija Velika. Velja za eno najvplivnejših protireformatork in teologinj.

Terezija Avilska, karmeličanka, svetnica in cerkvena učiteljica je prenovila karmeličanski red in skupaj s svetim Janezom od Križa velja za soustanoviteljico bosonogih karmeličank. Leta 1622, 40 let po njeni smrti, jo je papež Gregor XV. razglasil za svetnico, 27. septembra 1970 pa papež Pavel VI. še za cerkveno učiteljico.

Navdušenje nad svetniki 

Mama je Terezijo vzgajala kot pobožno kristjanko. Terezija se je v otroških letih navduševala nad življenjepisi različnih svetnikov in njihovim pogumom. Pri sedmih letih je pobegnila iz mesta skupaj s svojim bratom Rodrigom, da bi dosegla mučeništvo med Mavri, ki so v tistem obdobju plenili po Iberskem polotoku. Pri dvanajstih letih ji je umrla mama. Uteho je zato iskala v Devici Mariji. Njen oče se je odločil in vzgojo hčerke prepustil sestram avguštinkam v Avili.

Pri dvaindvajsetih letih je naredila slovesne redovne zaobljube.

Kmalu za tem je resno zbolela, tako da so na samostanskem vrtu zanjo že imeli izkopan grob. Na priprošnjo svetega Jožefa je čudežno ozdravela. Ko njeno telesno trpljenje ni bilo več v ospredju, je nastopil čas notranjih bojev in očiščevanja.

Ustanavljala je samostane

Njen duhovni razvoj jo je pripeljal do odločitve za ustanovitev samostana sv. Jožefa v Avili, v katerem je uveljavila prvotna karmeličanska pravila v vsej njihovi strogosti. Gorečnost prvih bosonogih karmeličank in številni poklici, ki so prihajali v prenovljeno skupnost, do Tereziji dali vedeti, da ima Bog z njo obsežnejše načrte. Terezija je z dovoljenjem generalnega priorja karmeličanskega reda med letoma 1567 in 1582 ustanovila še šestnajst samostanov. Z dovoljenjem vodstva karmeličanskega reda ustanovila samostana bosonogih karmeličanov in pomagala pri ustanavljanju naslednjih. Eden prvih, ki se je navdušil za Terezijino prenovo, je bil znani španski mistik sv. Janez od Križa.

Naslovi posodobljenih prevodov njenih najpomembnejših del v slovenskem jeziku so: Lastni življenjepis, Pot popolnosti, Notranji grad in Ustanavljanje samostanov.

Cerkvena učiteljica 

Katoliška Cerkev podeljuje naslov cerkvenega učitelja ali učiteljice osebam, katerih življenje in delo odražata posebne darove, ki osvetljujejo katoliški nauk bodisi po zvestobi, razširjenosti ali teološki prodornosti. Mnogi cerkveni učitelji se odlikujejo po mističnih ali teoloških spisih, drugi po svojih literarnih delih v obliki knjig ali pisem. Naslov cerkvenega učitelja podeljujeta bodisi papež bodisi vesoljni cerkveni zbor. Ta naziv so doslej podelili triintridesetim osebnostim.

Sv. Terezija Avilska se je povzpela do izjemnih višin krščanske popolnosti in mističnega izkustva Boga. FOTO: splet

Prispevek je prirejen po prvotni objavi na spletni strani Slovenske škofovske konference.


Kupi v trgovini

Odkriti Boga s Terezijo Avilsko
Svetniki
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh