Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbežala v samostan in prenovila karmeličanski red

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 10. 2016 / 10:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2018 / 07:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zbežala v samostan in prenovila karmeličanski red

Zbežala v samostan in prenovila karmeličanski red

Sv. Terezija Ávilska goduje 15. oktobra, čeprav je po nekaterih podatkih umrla 4. oktobra.
Sv. Terezija Ávilska goduje 15. oktobra, čeprav je po nekaterih podatkih umrla 4. oktobra zaradi prehoda z julijanskega na gregorijanski koledar. Pri 12 letih ji je umrla mati. Oče Alonso jo je zato v vzgojo zaupal redovnicam avguštinkam v Ávili, kjer je preživela dve leti. V tem času je v njej dozorela želja po redovniškem poklicu. Med različnimi samostani v mestu se je odločila za karmel Učlovečenja, kamor je pred leti vstopila že njena sorodnica. Ker je oče nasprotoval njenim namenom, je leta 1535 v starosti dvajset let na skrivaj pobegnila od doma. Oče je to dejstvo naposled sprejel kot izraz Božje volje. Izhaja iz dogmatične, moralne in disciplinske prenove, ki jo je uveljavil tridentinski cerkveni zbor (1545–1563).

Njena izvirna značilnost in dar Cerkvi je prebujanje notranje vernosti, ki temelji na evangeliju in osebnem izkustvu Boga. Terezija želi človeka privesti do polnega krščanskega življenja. Prenova novega samostana sv. Jožefa, kjer so sestre poskušale obuditi prvotnega duha strogosti in gorečnosti, ki jo je izvedla leta 1562, ji je v zgodovini Cerkve zagotovila posebno mesto.


Knjige o Tereziji Ávilski

V knjigarnah Založbe Družina lahko kupite več knjig te svetnice: Notranji grad z DVD-jem Ubesedena mistika je izdala Založba Družina, Pot popolnosti in Lastni življenjepis pa je izdal Samostan Karmeličank Sora.

Vir: arhiv Družine
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh