Zapri
Iskanje

Zbežala v samostan in prenovila karmeličanski red

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 10. 2016 / 10:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2018 / 07:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zbežala v samostan in prenovila karmeličanski red

Zbežala v samostan in prenovila karmeličanski red
Sv. Terezija Ávilska goduje 15. oktobra, čeprav je po nekaterih podatkih umrla 4. oktobra.
Sv. Terezija Ávilska goduje 15. oktobra, čeprav je po nekaterih podatkih umrla 4. oktobra zaradi prehoda z julijanskega na gregorijanski koledar. Pri 12 letih ji je umrla mati. Oče Alonso jo je zato v vzgojo zaupal redovnicam avguštinkam v Ávili, kjer je preživela dve leti. V tem času je v njej dozorela želja po redovniškem poklicu. Med različnimi samostani v mestu se je odločila za karmel Učlovečenja, kamor je pred leti vstopila že njena sorodnica. Ker je oče nasprotoval njenim namenom, je leta 1535 v starosti dvajset let na skrivaj pobegnila od doma. Oče je to dejstvo naposled sprejel kot izraz Božje volje. Izhaja iz dogmatične, moralne in disciplinske prenove, ki jo je uveljavil tridentinski cerkveni zbor (1545–1563).

Njena izvirna značilnost in dar Cerkvi je prebujanje notranje vernosti, ki temelji na evangeliju in osebnem izkustvu Boga. Terezija želi človeka privesti do polnega krščanskega življenja. Prenova novega samostana sv. Jožefa, kjer so sestre poskušale obuditi prvotnega duha strogosti in gorečnosti, ki jo je izvedla leta 1562, ji je v zgodovini Cerkve zagotovila posebno mesto.


Knjige o Tereziji Ávilski

V knjigarnah Založbe Družina lahko kupite več knjig te svetnice: Notranji grad z DVD-jem Ubesedena mistika je izdala Založba Družina, Pot popolnosti in Lastni življenjepis pa je izdal Samostan Karmeličank Sora.

Vir: arhiv Družine
Foto: arhiv Družine

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh