Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Uršula nad Dramljami

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 01. 2014 / 10:48
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sv. Uršula nad Dramljami



Ob avtocesti med Ljubljano in Mariborom je raztresenih veliko cerkva, vendar je le malo tako slikovitih kot sv. Uršula nad Dramljami, ki stoji na razglednem griču nad vinogradi in počitniškimi hišicami. Mimo nje peljeta Slomškova romarska pot in planinska pot, ki jo povezujeta s Ponikvo na jugu in Špitaličem pri Slovenskih Konjicah na severu. Ker Slomškov domači kraj dobro poznamo, bomo izlet tokrat začeli blizu starodavne Žičke kartuzije.

V ozki dolini potoka Žičnica ob južnem vznožju Konjiške gore je sredi 12. stoletja nastal prvi kartuzijanski samostan na slovenskih tleh – Žička kartuzija. Ta je bila sestavljena iz dveh naselbin: iz tako imenovane zgornje hiše, ki je bila namenjena menihom, in dober kilometer vzhodneje ležeče spodnje hiše, v kateri so bivali bratje laiki. Žička kartuzija je bila razpuščena leta 1782, v času vladarja Jožefa II. in njegovih reform. Mogočni ostanki njenega zgornjega dela so vidni še danes, od spodnje hiše v naselju Špitalič pri Slovenskih Konjicah pa se je ohranila le cerkev Marijinega obiskanja, ki je bila posvečena leta 1190.

Od cerkve v Špitaliču krenemo proti mrliški vežici, ki jo pravkar gradijo. Takoj za njo nas markacije usmerijo navkreber ob robu travnika in skozi ozek pas drevja do samotne domačije. Svet se odpre. Za našim hrbtom se razprostira Konjiška gora s 1012 metrov visokim Stolpnikom, na katerem stoji razgledni stolp, v daljavi na levi se nad avtocestnim viaduktom dviga Boč. Po slemenu nadaljujemo do sosednje domačije in za njo levo navkreber v gozd. Označena pot se potegne na vzhodno stran griča, kjer se nedaleč od vrha pridruži asfaltni cesti. Podoba pokrajine se spremeni: pod nami so sončna pobočja z vinogradi in počitniške hišice. To je tudi podoba našega življenja. Tudi pri nas so pobočja, obrnjena k Soncu, rodovitna, druga stran pa je temačna in resnobna.

Cesti sledimo v levo. Rahlemu vzponu sledi kratek spust, na začetku naslednjega klanca pa prestopimo na gozdno pot. Tla so na debelo prekrita z listjem, med katerim ležijo kostanji in želodove kapice, tu in tam poganjajo prve trobentice. Kmalu smo znova na cesti, ki se najprej strmo spusti, nato pa zavijuga med hišami v razloženem naselju Grušce. Uro po odhodu iz Špitaliča prispemo do kapelice Srca Jezusovega v naselju Vodule, ki so jo na novo postavili pred desetimi leti. Na njej sta naslikana Slomšek in sv. Martin. Pred nami je križišče, na drugi strani pa dve kolovozni poti. Izberemo levo, po kateri se skozi gozd v četrt ure vzpnemo do cerkve sv. Uršule. Ob njej je v stari mežnariji postojanka planinskega društva Dramlje. Na stavbo je pritrjena kovinska skrinjica z vpisno knjigo in žigom, pred njo je množica kažipotov.



Cerkev sv. Uršule, ki so jo zgradili sredi 17. stoletja, stoji na zelo razglednem kraju. Na jugu vidimo množico naselij, hribov in menda kar 39 cerkva. Rahlo na levi hitro odkrijemo cerkev sv. Ožbalta nad Ponikvo, kjer je Slomšek v otroštvu pasel živino in vrstnikom ponavljal nedeljske pridige. Malce zahodneje vidimo Rifnik in Resevno nad Šentjurjem ter za njima Kalobje. V ozadju so Žusem, Bohor in Lisca ter množica drugih vrhov v Posavskem hribovju. Kraj, na katerem smo, je zelo prijeten. Idilo malce moti le hrup z avtoceste, po kateri se valijo kolone tovornjakov in avtomobilov.

Ko bodo dnevi daljši, bomo lahko izlet na sv. Uršulo podaljšali do poldrugo uro oddaljene Ponikve. Zdaj pa se bomo kar obrnili in po poti, po kateri smo prišli, vrnili v Špitalič.






OSNOVNI PODATKI

Sv. Uršula (461 m)

Izhodišče: Špitalič pri Slovenskih Konjicah.
Dostop: Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Slovenske Konjice, od koder nadaljujemo vožnjo proti Žičam. Tam zavijemo v desno proti Žički kartuziji. Ko prispemo v Špitalič, pustimo avto pri cerkvi.
Dolžina poti: 1.15 ure (v eno smer).
Kratek opis poti: Iz Špitaliča krenemo mimo nove mrliške vežice proti jugu. Pot se mimo dveh samotnih domačij vzpne na skoraj šeststo metrov visoko sleme, se na drugi strani strmo spusti in nazadnje krene še enkrat navkreber do cerkve sv. Uršule. Vzpenjamo se po gozdnih poteh in kolovozih, spuščamo pa pretežno po asfaltni cesti. Pot je dobro označena.
Zemljevid: Celjska kotlina, 1 : 50.000.


NEDELjSKA MAŠA

V župnijski cerkvi Marijinega obiskanja v Špitaliču je maša vsako nedeljo ob 9. uri, v župnijski cerkvi sv. Petra v Žičah pa ob 7. uri in ob 10.30.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh