Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svarila pred veliko nevarnostjo terorističnega napada na letališču v Kabulu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 26. 08. 2021 / 07:52
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svarila pred veliko nevarnostjo terorističnega napada na letališču v Kabulu
Afganistanski talibani FOTO: Vatican Media

Svarila pred veliko nevarnostjo terorističnega napada na letališču v Kabulu

Združene države Amerike, Avstralija in Velika Britanija so danes svoje državljane pozvale, naj zaradi velike nevarnosti terorističnega napada takoj zapustijo območje letališča v afganistanskem Kabulu, kjer si na tisoče ljudi še vedno obupano prizadeva, da bi se v begu pred talibani vkrcali na enega od evakuacijskih letov.

Kot poroča STA, ameriško veleposlaništvo v Kabulu državljanom svetuje, naj se izogibajo potovanju na letališče in se izogibajo kontrolnim točkam za vstop na letališče, razen če od predstavnika vlade ZDA prejmejo drugačna navodila. Tiste, ki so že na območju letališča, pa je pozvalo, naj »takoj odidejo«.

Podobno opozorilo sta izdali tudi britansko in avstralsko zunanje ministrstvo, ki sta sporočila, da »obstaja stalna in velika grožnja terorističnega napada«, svoje državljane pa opozarjata, naj se ne odpravljajo na letališče Hamid Karzaj; tisti, ki so že na omenjenem območju, naj se »umaknejo na varen kraj in počakajo na nadaljnja navodila«.

Talibani naj bi Afganistancem z veljavnimi dokumenti dovolili odhod tudi po roku za umik ameriških enot.

Na letališču v Kabulu FOTO: Vatican Media

Zahodne države so doslej iz Afganistana evakuirale okoli 90.000 ljudi. Na letališču v Kabulu in okoli njega se še naprej zbira ogromna množica ljudi, ki postaja vse bolj obupana, saj se nezadržno bliža 31. avgust, do katerega naj bi se iz Afganistana umaknila ameriška vojska in predvidoma končali tudi evakuacijski leti.

Kot je sinoči sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken, so talibani sicer zagotovili, da bodo Američanom in ogroženim Afganistancem odhod iz Afganistana dovolili tudi po 31. avgustu, že pred tem pa so talibani sporočili, da bodo Afganistancem z veljavnimi dokumenti dovolili odhod tudi po roku za umik ameriških enot.

Nalaganje
Nazaj na vrh