Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta Klara Asiška – zgled popolne podaritve Bogu

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 11. 08. 2021 / 09:19
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2021 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta Klara Asiška – zgled popolne podaritve Bogu
God sv. Klare Asiške praznujemo 11. avgusta. FOTO: Wikipedija.

Sveta Klara Asiška – zgled popolne podaritve Bogu

Klara Asiška (1193–1253) se je posvetila popolnemu uboštvu ob poslušanju someščana Frančiška Asiškega.

V hiši ob cerkvici sv. Damijana sta se ji pridružili sestri Agnes (Neža, tudi razglašena za svetnico, goduje 16. novembra) in Beatrice, za njima pa še mati Ortolana; njihov zgled je hitro privabil tudi druga dekleta. Tam je bil torej zametek prvega samostana »ubogih gospa«, kot jih je imenoval sv. Frančišek. Redovnice so ime »klarise« prevzele po Klarini smrti. 

Papež Aleksander IV. je Klaro razglasil za svetnico že leta 1355, komaj dve leti po njeni smrti. Njeno nestrohnjeno telo počiva v po njej imenovani baziliki v Assisiju. Njen god praznujemo 11. avgusta, na njen rojstni dan za nebesa.

Med ohranjenimi Klarinimi spisi je poleg Vodila reda in Blagoslova tudi pet pisem, štiri so naslovljena na sv. Nežo Praško, eno pa na Ermentrudo iz Brugesa, po rodu iz Kölna, ustanoviteljico prvega samostana klaris na francoskih tleh.

Iz Blagoslova, ki ga je sv. Klara namenila svoji redovni skupnosti

Jaz, Klara, Kristusova sadika, sadika našega svetega očeta Frančiška, sestra in mati vam in drugim ubogim sestram, prosim, čeprav nevredna, našega gospoda Jezusa Kristusa pri njegovem usmiljenju in po priprošnji njegove presvete matere Marije, svetega nadangela Mihaela in vseh svetih božjih angelov ter vseh božjih svetnikov in svetnic, da bi vam sam nebeški Oče podelil in utrdil nad vami svoj najsvetejši blagoslov v nebesih in na zemlji: na zemlji, da vas obogati z milostjo in svojimi krepostmi med njegovimi služabniki in deklami v njegovi vojskujoči se Cerkvi, v nebesih pa, da vas poviša in poveliča med svojimi svetniki in svetnicami v zmagoslavni Cerkvi. Bodite vedno ljubiteljice Boga in svojih duš ter duš vse svojih duhovnih sester in vedno skrbite, da boste izpolnjevale, kar ste obljubile Gospodu. Gospod naj bo vedno z vami in naj stori, da boste vedno z njim. Amen.

Klarine misli o uboštvu iz prvega ohranjenega pisma sv. Neži Praški

O blaženo uboštvo! Njim, ki ga ljubijo in se ga oklepajo, podarja večno bogastvo.

O sveto uboštvo! Tistim, ki se ga držijo in po njem hrepenijo, obljublja Bog nebeško kraljestvo in jim s trdno gotovostjo naklanja večno slavo in blaženo življenje.

O dobrotljivo uboštvo! Gospod Jezus Kristus, ki je vladal in vlada nebo in zemljo, ki je rekel in sta nastala, se ga je oklenil bolj kakor česarkoli.

Klarine spodbude v pismu Ermentrudi iz Brugesa

Bodi, predraga, zvesta njemu, ki si se mu do smrti zaobljubila, kajti ovenčal te bo s krono življenja. Kratek je ta naš napor, plačilo pa večno. Nikar naj te ne zmede hrupnost sveta, bežeča kakor senca. Naj te ne zaslepljajo prazne podobe varljivega sveta; zatisni svoja ušesa pred sikanjem pekla, pogumno razbij njegove naklepe. Prenašaj z veseljem nadloge in ne podlegaj prevzetnosti zaradi uspehov; le-ti namreč zahtevajo vero, nadloge pa kličejo po njej. Drži se zvesto tega, kar si Bogu zaobljubila, in povrnil ti bo. Oziraj se, predraga, v nebesa, ki nas vabijo; Vzemi svoj križ in hodi za Kristusom, ki hodi pred nami. Kajti po mnogih raznovrstnih stiskah bomo po njem vstopili v njegovo slavo. Z vsem svojim srcem ljubi Boga in Jezusa, njegovega Sina, ki je bil za nas grešnike križan. Nikoli naj ne ugasne v tebi spomin na njega. Nenehno premišljuj skrivnost križa in bridkosti Matere, stoječe pod križem. Vedno moli in bodi čuječa. Vztrajno izvršuj delo, ki si ga dobro začela. In izpolni službo, ki si jo sprejela v svetem uboštvu in iskreni ponižnosti. Ne boj se, hči: Bog, ki je zvest v vseh svojih besedah in svet v svojih delih, bo nate in na vse tvoje hčere razlival svoj obilni blagoslov. On bo vaš pomočnik in najboljši tolažnik; naš Odrešenik je in naše večno plačilo. Prosimo Boga druga za drugo; tako bomo vzajemno nosile breme v ljubezni in bomo z lahkoto spolnile Kristusovo postavo.

Zavetnica televizije in telekomunikacij

To, da je sveta Klara postala zavetnica televizije, sloni na pripovedi, da se je Klara, ki je hudo bolna obležala v postelji, močno želela za božič udeležiti svete maše. Prikazal se ji je angel in jo v duhu povedel v cerkev. Tako je Klara na daljavo sodelovala pri sveti daritvi, kar bi ji bilo sicer nedosegljivo.

Klarise na Slovenskem

K nam so prišle klarise že pred letom 1300 v Koper, v naslednjih nekaj letih pa je bilo ustanovljenih še šest drugih samostanov. Z jožefinsko reformo leta 1782 so bili samostani klaris kot kontemplativnega reda ukinjeni, ponovno so prišle v Slovenijo leta 1978 v Nazarje, leta 2000 v Dolnice (Ljubljana – Podutik) in leta 2012 v Turnišče v Prekmurju.

Ime Klara ima danes več kot 4000 Slovenk; kot zanimivost naj navedemo, da je bilo to ime do  osamosvojitve Slovenije precej redko, odtlej pa vztrajno raste.

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh