Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta maša le še vsako drugo nedeljo?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2022 / 11:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta maša le še vsako drugo nedeljo?
Zaradi pomanjkanja duhovnikov v nekaterih nizozemskih župnijah odslej le dve nedeljski bogoslužji na mesec. FOTO: Tatjana Splichal

Sveta maša le še vsako drugo nedeljo?

Škofija na Nizozemskem je sporočila, da v svojih župnijah ne bo več obhajala bogoslužij vsako nedeljo.

Škofija Roermond na jugu države je v pismu obvestila župnije, da bodo svete maše na voljo le vsak drugi teden. Zaradi pomanjkanja duhovnikov in varčevanja pri stroških energije je škofija sporočila, da opušča prejšnje pravilo, po katerem so v vsaki župniji ob nedeljah obhajali vsaj eno bogoslužje.

V nekaterih krajih se svete evharistije udeležuje tako malo župljanov, da je veliko bolj spodbudno združiti vernike iz različnih župnij pri enem skupnem evharističnem slavju.

»Poleg tega se v nekaterih krajih svete evharistije udeležuje tako malo župljanov, da je veliko bolj spodbudno združiti vernike iz različnih župnij pri enem skupnem evharističnem slavju,« je v pismu, datiranem avgusta letos, zapisal generalni vikar škofije René Maessen.

FOTO: Tatjana Splichal

»Tudi finančni argumenti lahko igrajo odločilno vlogo pri odločitvi o tem, da se bogoslužja ne bi več obhajala vsak teden, ampak recimo enkrat na štirinajst dni,« je škofija zapisala na svoji spletni strani. Ti vključujejo predvsem visoke stroške plina in električne energije. »Čeprav finančni razlogi nikoli ne bi smeli biti glavna postavka pri pastoralnih vprašanjih, jih prav tako ne smemo zanemariti,« je pojasnil Maessen. Generalni vikar je vsem vernikom zagotovil, da odločitev ni bila sprejeta zlahka.

Na Nizozemskem živi okoli 3,7 milijona katoličanov, vendar se jih le 4 odstotki redno udeležujejo nedeljskih bogoslužij.

Statistični podatki kažejo, da na Nizozemskem živi okoli 3,7 milijona katoličanov, vendar se jih le 4 odstotki redno udeležujejo nedeljskih bogoslužij. Škofija Roermond je ena od dveh škofij z večino katoliških vernikov.

Nalaganje
Nazaj na vrh