Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta maša ob 100-letnici rojstva škofa Jožefa Smeja [FOTO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 15. 02. 2022 / 20:00
Oznake: Cerkev, Slovenija, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta maša ob 100-letnici rojstva škofa Jožefa Smeja [FOTO]
Jožef Smej (1922–2020). FOTO: Arhiv Družine

Sveta maša ob 100-letnici rojstva škofa Jožefa Smeja [FOTO]

V torek, 15. februarja, je potekalo odprtje priložnostne razstave o dr. Jožefu Smeju.

Ker so na nadškofiji želeli obeležiti spomin na človeka, ki nam je velik vzor, je nastala ideja o pripravi priložnostne spominske razstave z naslovom Jožef Smej: škof, ki ga je Bog obdaril z mnogimi darovi. Pri pripravi razstave so organizatorji sodelovali z Nadškofijskim arhivom Maribor.

Na razstavi, za katero je predvideno, da bo gostujoča, je prikazan drobec življenja in dela škofa Smeja. Želijo si, da bi razstava navdahnila mnogo ljudi, da bi škofa posnemali v njegovi globoki veri in predanosti Bogu, človeški prijaznosti in ljubezni do bližnjega.

Razstavo je pripravila Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor.

Ob 19. uri je bila v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika sveta maša ob stoti obletnici rojstva škofa Jožefa Smeja, ki so jo darovali mariborski nadškof Alojzij Cvikl, murskosoboški škof Peter Štumpf, apostolski nuncij Jean-Marie Speich, celjski škof Maksimilijan Matjaž in številni drugi duhovniki. 

Duhovnik, škof in vsestranski ustvarjalec 

»Če bi morali opisati dve življenjski potezi, po katerih je bil posebej znan, potem bi lahko rekli, da je s svojo darežljivostjo pomagal nasičevati lačna usta in da je božal z ljubečo besedo in pristno bližino,« je v uvodu pridige dejal mariborski nadškof Alojzij Cvikl. 

Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Tatjana Splichal

»Za škofa Smeja je obstajalo samo življenje. Tudi sam je  nekje ponovil besede papeža Leona Velikega "za sedanjost rojeni, za večnost prerojeni". Živel je in živi. To je veroval, to je živel in to živi. Življenje je bilo zanj dar, podarjenost in kot takšno nekaj velikega in lepega, nekaj, "kar venomer kipi, se poraja, raste, se razcveta in na koncu prinaša sadove". Vse svoje dneve, leta, vsa obdobja svojega življenja je napolnil z zvesto službo Bogu in ljudem, najprej kot duhovnik, nato kot škof, ob tem pa še kot znanstveni, strokovni in leposlovni ustvarjalec.« 

»Škof Smej je bil karizmatična osebnost, a obenem zelo preprost«

»Za vsakega je znal najti pravo besedo, za verne kakor tudi za neverne,« se ga spominja Alojzij Cvikl. »Do vsakega je bil spoštljiv in odprt, pripravljen za pogovor. Imel je dar v drugem najti tisto, kar je dobro, lepo in plemenito. Na tem je potem poskušal graditi dialog in odnose. Bil je človek, kakršnih je danes malo, a jih še kako potrebujemo.« 

»Obhajanje 100-letnice njegovega rojstva je za nas priložnost, da se mu zahvalimo za dar, ki smo ga po njem prejeli. Po drugi strani pa nas danes spremlja tudi prošnja, da bi znali črpati iz njegove bogate zapuščine za našo rast v veri in življenje po njej v naši konkretni situaciji. V škofu Jožefu Smeju smo imeli čudovit vzgled preprostega in svetega življenja. Zgled dobrega in sočutnega človeka, katerega srce je bilo odprto za reveže, zato so ga ti dan za dnem iskali.« S temi besedami je mariborski nadškof zaključil svojo današnjo pridigo. 

Več fotografij si oglejte v spodnji fotogaleriji Karla Smodiša. 


Nalaganje
Nazaj na vrh