Zapri
Iskanje

Sveta maša ob začetku novega akademskega leta

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 14. 10. 2020 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2020 / 09:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sveta maša ob začetku novega akademskega leta

Sveta maša ob začetku novega akademskega leta
V torek, 13. oktobra, je potekala sv. maša ob začetku novega akademskega leta.

FOTO: Vatican News/Facebook.

V ljubljanski stolnici je 13. oktobra potekala sveta maša v čast Svetemu Duhu ob začetku novega akademskega leta. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ob somaševanju številnih duhovnikov.
Pri sveti maši so bili prisotni bogoslovci, študentje in profesorji Teološke fakultete, ter novi dekan Teološke fakultete, salezijanec Janez Vodičar.

Ob začetku študijskega leta so se vsi skupaj zbrali pri sveti maši, da bi pred Gospoda položili čas in napore, ki jih čakajo v prihajajočem letu, ki je letos zaznamovano z veliko negotovostjo. Vsak dan znova se srečujemo s koronavirusom in s krizo, ki jo virus povzroča.

Bodimo radovedni! Bodimo podobni Mojzesu!

Nadškof Zore je v pridigi med drugim poudaril: »Čas krize je vedno čas prečiščevanja. Pokaže se namreč, iz kakšnega testa je kdo, kakšno vsebino nosi v sebi. Zahtevni časi namreč pospešijo procese v posamezniku in družbi.«


FOTO: Vatican News/Facebook.

Študente in profesorje je povabil, da »postanejo učenci svobode, in to tiste svobode, za katero nas je osvobodil Kristus. Zato stojte trdno in se ne dajte ponovno vpreči v jarem sužnosti, je sv. Pavel klical Galačanom. Svobodo pa človeku prinaša širina duha, temeljita podkovanost v njegovi stroki in nenehna radovednost, nekakšna zvedavost, da bi pogledal, kaj je za naslednjim ovinkom, kaj je na naslednji strani knjige, kaj bom odkril v naslednji študijski uri. Radovednost, ki si postavlja vprašanja in išče odgovore nanje. Radovednost, ki je nemirna in ustvarjalna. Radovednost, ki spreminja življenje, ga odpira za prihodnost in mu kaže nove poti. Takšna radovednost, kakršna je spodbudila Mojzesa, da je ob pogledu na goreči grm vstal in šel pogledat: "Moram stopiti tja in si ogledati to veliko prikazen, kako da grm ne zgori!" Prav ta radovednost je Mojzesa pritegnila, da je stopil na pot voditelja Izraelskega ljudstva, ki je ljudstvo vodil iz egiptovske sužnosti v obljubljeno deželo.«Vzgoja človekovega srca

Ob zdravi in odgovorni rasti v znanju in vedenju po načelih znanosti je enako pomembna tudi vzgoja človekovega srca, saj le-ta oblikuje pravo lestvico vrednot in stvari postavi na pravo mesto. Brez oblikovanega srca razum in njegovi dosežki postanejo sami sebi namen.

Nadškof Zore je pridigo takole zaključil: »Ne vemo, kakšen bo študij v študijskem letu, ki smo ga začeli. Ne vemo, koliko ga bo pogojevalo širjenje virusa in prizadevanje za njegovo omejevanje. Nimamo vsega v svojih rokah, kar pa po drugi strani nikakor ne pomeni, da smo nemočni. Kolikor je odvisno od nas, hočemo in tudi bomo naredili vse, da bil študij čim bolj reden. Tudi na tem področju se hitro pokaže vzgojeno srce, ki je pozorno na druge in jim hoče delati dobro.«
_ _ _

Preberite še:
- Maše tudi do nadaljnjega skladno z navodili škofov

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

2,00€ Poglej izdelek: Molitev na pet prstov
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close