Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta Monika, priprošnjica za rešitev otroških duš

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 08. 2015 / 10:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2019 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveta Monika, priprošnjica za rešitev otroških duš

Mati sv. Avguština je izjokala in izmolila sinovo spreobrnitev.

Danes obhajamo god svete Monike, matere velikega cerkvenega učitelja sv. Avguština. Monika se je rodila okoli leta 332 v kraju Tagaste v Numidiji, današnji Alžiriji. Poročena je bila s starejšim poganom Patricijem, razdražljivim možem, ki ga je potrpežljivo prenašala in mu od Boga izprosila milost svetega krsta. Njen ponos je bil prvorojenec Avguštin, poleg njega je imela še enega sina in hčerko. Avguština je zgodaj poučila o verskih resnicah, on pa je kmalu zašel na kriva pota, izgubil je vero in pristopil k manihejcem, ki so zanikali vsako krščanstvo.



Monika je zaradi starejšega sina zelo trpela, molila in jokala. Prosila ga je, naj se vrne na pravo pot. Zatekla se je k nekemu škofu, ki jo je potolažil, da se sin tolikih solza ne more pogubiti. Ko se je Avguštin odločil oditi v Rim, ki je bil še bolj pokvarjeno mesto kakor Kartagina, ga je mati prosila in rotila, naj ostane, sin pa se ji je zlagal, da bo spremil prijatelja do ladje. Mati je šla z njim. Zlagal se ji je še drugič, češ da ni ugodnega vetra, da ladja ne more odpluti, naj kar gre v Ciprijanovo cerkvico; ob zori jo bo prišel iskat in ji povedal, kdaj odpluje ladja.

Ponoči se je vkrcal in ladja je odplula proti Rimu. Tihota in veličina morja sta Avguština tako prevzeli, da mu je pri srcu postajalo hudo zaradi krutosti do matere. Gledal je proti odmikajoči se afriški obali in v duhu videl mater, kako ga bo čakala, kako bo šla v pristanišče in tam spoznala, da jo je prevaral. To je bilo leta 384. Monika pa ni zmogla ostati doma. Za sinom je šla v Rim in nato v Milano, kamor je Avguštin odšel iz Rima. Tam se je dal krstiti, sam pa je rekel, da je bil pravzaprav krščen z materinimi solzami.

Ko sta se vračala v Afriko, je Monika v rimskem pristanišču Ostiji zbolela. Srečna, ker je sina videla krščenega, je tam umrla leta 387. Avguština je pred smrtjo prosil, naj se je spominjajo pri sveti maši.

Sveta Monika velja za zavetnico krščanskih žena in mater, je priprošnjica za rešitev otroških duš in za vzgojo težavnih otrok.

Vir: arhiv Družine
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh