Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta znamenja v čipkah v Crngrobu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 08. 2021 / 08:45
Oznake: Cerkev, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 09:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveta znamenja v čipkah v Crngrobu
V cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu bo naprej praznična maša, po njej pa odprtje razstave v Cngrobskem turnu. FOTO: Tatjana Splichal

Sveta znamenja v čipkah v Crngrobu

V nedeljo, 15. avgusta 2021, na praznik Marijinega vnebovzetja, veliki šmaren, bo še posebej slovesno tudi v Crngrobu.

Po popoldanski praznični sveti maši ob 16. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja se bo dogajanje preselilo v galerijo Cngrobsk turn v zvoniku crngrobske cerkve na odprtje razstave klekljanih čipk »Sveta znamenja v čipkah«, ki bo na ogled do konca letošnjega septembra ob nedeljah od 16. do 18. ure ali po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič (031-261-813, urska.florjancic@telemach.net).

Klekljanje oltarnih prtov za slovenske cerkve

Klekljarsko društvo Deteljica iz Gorenje vasi deluje že več kot 17 let, v tem obdobju je izpod prstov klekljaric prišlo že veliko lepih čipk, hkrati so med drugim sodelovale pri izdelavi oltarnih prtov za več slovenskih cerkva, tudi za baziliko na Brezjah, stolnico v Ljubljani, romarsko svetišče v Strunjanu in na Ligu (Marijino Celje), cerkev Sv. Ane na Okiču v Župniji Sevnica …

S čipkami lepšajo najsvetejše trenutke

»S to razstavo želimo pokazati, da s čipkami lepšamo najsvetejše trenutke v življenju, kot so krst otrok, Marijini, božični in velikonočni prazniki in podobne priložnosti,« je pojasnila predsednica Klekljarskega društva Deteljica Gorenja vas Vida Šubic. Društvo dogodek pripravlja z roko v roki z Župnijskim zavodom sv. Jurija Stara Loka in s Kulturno-zgodovinskim društvom Lonka Stara Loka.

Priljubljena romarska točka

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu je že stoletja priljubljena romarska točka, saj velja za eno najlepših srednjeveških cerkva v Sloveniji. Ker je v primerjavi z vasjo cerkev zelo velika, je bila že od začetka namenjena romarjem in zaradi priljubljenosti večkrat povečana. Nastajala je sicer v daljšem časovnem obdobju, od konca 13. stoletja do sredine 19. stoletja.

S to razstavo želimo pokazati, da s čipkami lepšamo najsvetejše trenutke v življenju, kot so krst otrok, Marijini, božični in velikonočni prazniki in podobne priložnosti. (Vida Šubic)

Lani blagoslov obnovljenih orgel

Lani poleti je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v njej blagoslovil obnovljene Janečkove orgle, ki so znova zaigrale kot ob nastanku pred 277 leti, ko jih je izdelal celjski orglar Janez Frančišek Janeček. Ob zadnji obnovi so se v cerkvi lotili še drugih del, med njimi izstopa odprtje večnamenskega prostora Cngrobsk turn nad zakristijo, ki gosti razstave in druge kulturne dogodke.

Kupi v trgovini

Marija preseva Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh