Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svete maše za domovino, ki jih bo daroval koprski škof

Za vas piše:
T. M.
Objava: 24. 06. 2021 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2021 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svete maše za domovino, ki jih bo daroval koprski škof
Koprski škof Jurij Bizjak. FOTO: Tatjana Splichal.

Svete maše za domovino, ki jih bo daroval koprski škof

Škof Jurij Bizjak bo daroval dve sveti maši za domovino.

Koprski škof Jurij Bizjak bo sveti maši daroval v četrtek, 24. junija, ob 18. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru, ter v petek, 25. junija, ob 17. uri pri podružnični cerkvi sv. Pavla nad Vrtovinom v župniji Kamnje na Vipavskem. V petek dopoldne bo tudi posvetil zvonove za župnijsko cerkev sv. Štefana v Vipavi.

Sveti Pavel nad Vrtovinom 

Koprski škof Jurij Bizjak bo v petek, na dan državnosti, ob 17. uri daroval sveto mašo pri podružnični cerkvi sv. Pavla nad Vrtovinom v župniji Kamnje na Vipavskem. Cerkvica je leta 1945 zrasla na ruševinah prejšnje cerkve, blagoslovljena pa je bila maja 1946, torej pred 75 leti.

Sveti maši bo sledil kulturni spored z domovinskimi pesmimi zbora Vinograd iz Vrtovina ter predstavitev knjižice Cerkev sv. Pavla nad Vrtovinom: Prvi spomenik slovenske sprave.

Vrtovin, podružnična cerkev sv. Pavla. FOTO: Pavle Bratina.
O cerkvi sv. Pavla je domačin Pavle Bratina zapisal:

V Vipavski dolini, v župnijah Kamnje in Črniče, se letos spominjamo 75. obletnice pozidave prve cerkve v Sloveniji po letu 1945. Cerkve, ki je – zaradi spominskih tabel vsem žrtvam vojne – postala prvi in doslej edini tovrstni spomenik na Slovenskem.

Zanjo se je zavzel kamenjski župnik Viktorin Stanič, ki je želel z obnovo starodavnega svetišča na Svetem Pavlu prispevati k zdravljenju telesnih, duševnih in duhovnih ran strašne vojne in vsega, kar so prinesli prvi meseci po njej.

V oktobru 1945 je – v zgolj tridesetih (!) dneh – z zidarji, pomočniki, prostovoljci in dobrotniki spravil po streho do danes še ne presežen spomenik medsebojnega pobotanja, sprave in odpuščanja – skupni prostor živih, padlih in žrtev povojnih pobojev.

Svetišče, ki ga je 19. maja 1946 ob veliki množici blagoslovil prelat dr. Mihael Toroš, je bilo pred 10 leti temeljito obnovljeno ter ozaljšano s samostoječo preslico in dvema zvonovoma.

Ob 30-letnici slovenske države smo sklenili, da bomo poslej obe obletnici praznovali skupaj 25. junija. Letos bo to v petek, na dan državnosti, ob 17. uri.

Cerkveni del slovesnosti in somaševanje bo vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki bo spregovoril o pomenu obeh obletnic.

Sledila bosta kulturni spored z domovinskimi pesmimi zbora Vinograd iz Vrtovina (med katerimi bo nekaj zrn ortaonske in svetopavelske zgodovine) ter predstavitev knjižice Cerkev sv. Pavla nad Vrtovinom: Prvi spomenik slovenske sprave.

Slovesnost bomo sklenili s Svetopavelsko himno in pozdravnim pismom predsednikoma države in škofovske konference.

Ob praznovanju bo podelitev zahval in priznanj kamnitnikom iz Rovanove delavnice, sicer avtorjem svetopavelske forme vive.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh