Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Svete Višarje in Kamniti lovec [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 08. 2023 / 08:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2023 / 09:39
Potepuh: Svete Višarje in Kamniti lovec [FOTO]
Od Višarij do Kamnitega lovca (desno zadaj) hodimo približno uro in pol. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Svete Višarje in Kamniti lovec [FOTO]

Čeprav je praznik Marijinega vnebovzetja že za nami, sezone romanj še ni konec. Tudi stisk, prošenj in zahval, s katerimi se lahko obrnemo na Marijo, ne zmanjkuje. Preživeli smo počitnice in vremensko hudo uro, prihajata novo šolsko leto ter nova vrsta družinskih, službenih in družbenih izzivov. Vse to in še kaj lahko nesemo na Svete Višarje, od koder se bomo povzpeli še na 2.071 metrov visok Kamniti lovec.

V zgodnjem avgustovskem jutru sta vedno živahni Trbiž in makadamsko parkirišče nad Žabnicami, kjer se začne pot na Višarje, povsem prazna. Nad parkiriščem je nekaj hiš, do katerih pelje asfaltna cesta. Ta se potem spremeni v široko kamnito pot, ki se vzpenja po Višarskem grabnu. Hodimo med drevjem, desno pod nami šumi potok, tik ob poti je napol podrta hiša. Po dobre pol ure hoje prispemo do lesenega znamenja. Ob njegovem vznožju je kup zloženega kamenja, več lesenih križcev in nekaj rožnih vencev. Malo naprej preskočimo potoček, za njim se pokaže prva postaja križevega pota. Domačini so začeli križev pot na Višarje postavljati po prvi svetovni vojni. Pozidali so šest postaj, ki jih je poslikal Tone Kralj, nato je delo zaradi druge svetovne vojne zastalo.

Široka pot se vzpne na Višarsko planino, planinska pot 613 pa tik pod njo zavije desno in se zavihti do stičišča s potjo 617. Če gremo na razpotju naravnost, prispemo ob leseni ograji hitro na Višarje. Staro izročilo prav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh