Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Blaž je znanilec opravil v vinogradu

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 06. 02. 2023 / 13:21
Oznake: God, Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 11:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Blaž je znanilec opravil v vinogradu
Blažev rez vinske trte so opravili Ivan Zver, Viktor Tkalec in Alojz Mesarič. FOTO: J. Ž.

Sveti Blaž je znanilec opravil v vinogradu

Na god svetega Blaža, ki je prvi rezač vinske trte, so se v petek, 3. februarja, ob brajdi vinske trte in pri društveni vinoteki v Beltincih zbrali člani Društva vinogradnikov Beltinci in obrezali nekaj trsov vinske trte, ki raste v središču Beltincev. Nanjo so vinogradniki še posebej ponosni.

Že od nekdaj velja pregovor, da je Blaž prvi rezač in takrat se obreže tri vinske trte. Na god svetega Blaža je namreč treba po ljudskem izročilu v vinogradu opraviti prve rezi vinske trte.

FOTO: J. Ž.

Na tem vinogradniškem prazniku je najstarejši član društva Ivan Zver obrezal nekaj trsov vinske trte na brajdi, pomagala pa sta Viktor Tkalec in Alojz Mesarič. Preden so se lotili reza vinske trte, so člani društva po tradiciji na vinsko trto obesili mesne dobrote, klobase in suho meso. Namen Blaževega reza je ob druženju vinogradnikov tudi obeležitev Blaževega godu. 

Na brajdi v središču Beltincev raste 20 različnih sort vinske trte. Gospodar vinske brajde je Viktor Tkalec, pomaga pa mu Jože Slavic. Oba vse leto bdita nad rastjo vinske trte, jo škropita in opravljata zelena dela. Jeseni, ko grozdje dozori, ostane na brajdi in je namenjeno vsem, ki se ustavijo ob brajdi in pozobajo nekaj sladkih grozdov. Ob tej priložnosti so se spomnili in obudili pregovore ter zgodbe o Blaževem rezu vinske trte po Sloveniji.

Vse to, kar je povezano z godom svetega Blaža, so že nekoč verovali naši predniki in to sami ohranjajo še danes. Po končanem Blaževem rezu so se vinogradniki zbrali na druženju in se dogovorili za nekaj nalog in opravil, ki jih čakajo v letošnjem letu.

Kupi v trgovini

Kip sv. Blaž 21,5 cm
Svetniki
25,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh