Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Matija – nadomestni apostol

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 02. 2022 / 08:09
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Matija – nadomestni apostol
»Svet' Matija led razbija, če ga ni, ga pa nar'di.« FOTO: Arhiv Družine

Sveti Matija – nadomestni apostol

God sv. Matija obhajamo 24. februarja.

V tistih dneh je Peter vstal sredi bratov, zbrala se je skupina kakih sto dvajset ljudi, in rekel: »Bratje! Moralo se je izpolniti Pismo, kakor je Sveti Duh napovedal po Davidovih ustih o Judu: postal je vodnik tistih, ki so zgrabili Jezusa. Bil je prištet med nas in deležen naše službe. V knjigi psalmov je namreč pisano: Njegovo bivališče naj postane puščava, nihče naj v njem ne prebiva. In dalje: Njegovo službo naj prevzame kdo drug. Tu so možje, ki so hodili z nami ves čas, dokler je Gospod Jezus prihajal k nam in odhajal od nas, od Janezovega krsta do dne, ko je bil vzet od nas. Eden od njih mora biti z nami priča njegovega vstajenja!« Predlagali so dva, Jožefa, ki se je imenoval Bársaba, z vzdevkom Just, in Matija. Nato so takóle molili: »Gospod, ti poznaš srca vseh, pokaži, katerega od teh dveh si izbral, naj prevzame mesto v tej službi in apostolstvo, od katerega je odpadel Juda, da je šel na svoj kraj!« In žrebali so, žreb pa je določil Matija, in pridružili so ga enajstim apostolom (Apd 1,15-17.20-26).

Sv. Matija. FOTO: Arhiv Družine

To poročilo iz samega začetka Apostolskih del je edino, kar zanesljivega vemo o »nadomestnem apostolu« Matiju. Pogoja za izvolitev sta bila dva: da je bil med Jezusovimi učenci od začetka njegovega javnega delovanja ter da je videl vstalega Gospoda. 

O Matijevem življenju in delovanju so se spletle razne legende, med katerimi je najbolj prisrčna ta, da je bil kot deček v družbi tistih pastirjev, ki jim je angel oznanil Jezusovo rojstvo. 

Matija je bil eden izmed tistih dvainsedemdesetih učencev, ki jih je Jezus »poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto in kraj, kamor je hotel sam priti« (Lk 10,1). Matija se je posebej odlikoval v ponižnosti in ljubezni. 

Po izvolitvi za apostola naj bi – kot beremo v Zlati legendi – misijonaril v Makedoniji, po drugih virih pa naj bi deloval in umrl mučeniške smrti v Etiopiji okrog leta 70. Kamnali naj bi ga in mu nato odsekali glavo, zato ga pogosto upodabljajo s sekiro ali mečem.

Zaradi načina njegove mučeniške smrti so ga vzeli za svojega zavetnika obrtniki, ki uporabljajo ostra orodja: drvarji, tesarji, mesarji, pa tudi kovači in zidarji; priporočamo se mu lahko proti alkoholizmu, oslovskemu kašlju, črnim kozam idr.

Cerkev sv. Matije v Slapu pri Vipavi. FOTO: Ivo Žajdela

God apostola Matija obhajamo v Sloveniji in še v nekaterih drugih državah tudi po prenovitvi koledarja 24. februarja, sicer pa je v Katoliški cerkvi njegov godovni dan 14. maja. Pravoslavni kristjani pa se ga spominjajo 9. avgusta.

Z godom apostola Matija so povezani tudi nekateri vremenski pregovori, ki napovedujejo konec ali nadaljevanje zimskega vremena: Svet' Matija led razbija, če ga ni, ga pa nar'di. Če na svetega Matija dan zmrzuje, še štirideset dni mraza prerokuje.

Takole slavi apostola Matija pesem v brevirju:

Matija, Bog te je izbral / in v apostolski zbor pozval. / Na mesto Juda si prišel, / ki v noč izdajstva je odšel.

Te Kristus vzljubil je srčno, / obdal z najvišjo te častjo, / predlagal te je Peter sam, / a žreb je Sveti Duh ravnal.

Dolžnosti svete ves prevzet / apostol šel si v širni svet, / oznanjal zmago si luči, / za Jezusa prelil si kri.

Apostol sveti, sprosi nam, / da bi veselega srca / hodili vselej in povsod, / kot Sveti Duh nam kaže pot.

Vsa slava Troedinemu, / ki naj nam s tvojo pomočjo / dá srečno priti v sveti raj, / kjer tvoji bomo vekomaj. Amen.

Drežniške Ravne, podružnična cerkev sv. Matija. FOTO: Ivo Žajdela

Ime Matija izvira iz hebrejščine in pomeni Dar Gospoda. Prevod imena je Bogdan, prav tako v pomenu »podarjen« ali »dan od Boga«. Po podatkih Slovenskega statističnega urada nosi ime Matija 4375 Slovencev in postaja v zadnjih desetletjih spet precej priljubljeno, še več, kar 6613 pa jih nosi različico Matic. Ime Bogdan ima 2150 Slovencev, ime Bogdana pa 305 Slovenk, vendar se ti dve imeni v zadnjih letih skorajda več ne pojavljata.

Na Slovenskem je apostolu Matiju posvečenih šest cerkva: Bučka, Drežniške Ravne v župniji Drežnica, Laze v župniji Toplice, Slap pri Vipavi, Zajčji Vrh v župniji Stopiče in Zalog v župniji Cerklje na Gorenjskem.


Nalaganje
Nazaj na vrh