Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: »Bodite pozorni in vedno molite« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 11. 2021 / 14:28
Oznake: Duhovnost, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: »Bodite pozorni in vedno molite« [VIDEO]
Papež Frančišek: »Pridi, Gospod Jezus.« FOTO: Vatican Media

Sveti oče: »Bodite pozorni in vedno molite« [VIDEO]

Papež Frančišek je v današnjem nagovoru z okna apostolske palače vernike pozval k »budnosti« in vztrajnosti v molitvi, ki »dušo prebudi iz spanja« in nam pomaga, da se osredotočimo na tisto, kar je v življenju najbolj pomembno.

Papež Frančišek je ob premišljevanju današnjega evangelija prve adventne nedelje, ki nam govori o Gospodovem prihodu ob koncu časa, dejal, da smo povabljeni, da z veseljem pričakujemo Gospoda, ki prihaja, tudi sredi življenjskih preizkušenj in stisk. Gospod nas vabi, da »stojimo pokonci in dvignimo glave, saj je odrešenje blizu.«

Osredotočeni na odrešenje

Papež nas vabi, da ostanemo osredotočeni na naše odrešenje, čeprav nas izzivajo vsakodnevne skrbi in trpljenje. Spomnil je na Jezusove besede, da ne smemo zaspati, saj moramo »biti ves čas budni in moliti«, navaja Vatican News. Ta budnost je ključni vidik krščanskega življenja in od nas zahteva, da ostanemo pozorni. Pazljivost pomeni, da naše srce pazimo pred lenobo, da bi postali »zaspani kristjani«, ki nimajo duhovne dinamike in gorečnosti v molitvi. Sicer lahko zaidemo v apatijo in brezbrižnost.

Skrivnost budnosti se skriva v molitvi. (papež Frančišek)

Kaj teži našega duha?

Naše vsakdanje življenje ne sme postati le rutina ali zgolj skrb zaradi posvetnih stvari, je nadaljeval papež in zbrane spodbudil k razmisleku o tem, kaj teži našega duha, zaradi česar pademo v lenobnost in povprečnost. Kaj nam preprečuje, da bi »dvignili glavo«? Predlagal je, da se ozremo na bremena tistih, ki so okoli nas, in se vprašamo, kaj lahko naredimo zanje. Vse to nam bo po njegovih besedah pomagalo, da ne bi padli v apatijo oziroma stanje brez veselja.

»Pridi, Gospod Jezus«

»Skrivnost budnosti se skriva v molitvi,« odgovarja papež in dodaja, da molitev vedno ohranja prižgano svetilko našega srca, nas vrača k Bogu, dušo prebudi iz spanja in jo usmeri »na tisto, kar je pomembno, na namen našega obstoja. Nikoli ne smemo zanemariti molitve.« Predlagal je, naj se med adventom navadimo, da bomo ves dan govorili »Pridi, Gospod Jezus«.

V zaključku je prosil Marijo, ki je čuječega srca pričakovala Gospoda, naj nas na poseben način spremlja skozi advent.



Nalaganje
Nazaj na vrh