Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče izrazil sožalje za žrtve uničujočega potresa na Haitiju

Objava: 25. 01. 2010 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče izrazil sožalje za žrtve uničujočega potresa na Haitiju

Življenje v prestolnici se počasi nekoliko umirja, odpirajo se trgovine, obratovati pa je začel tudi javni prevoz

Papež Benedikt XVI. je v telegramu haitskemu predsedniku Reneju Prevalu in predsedniku Haitske škofovske konference nadškofu Louisu Kerebreauju ponovno izrazil sožalje za žrtve uničujočega potresa, ki je najrevnejšo državo na zahodni polobli prizadel 12. januarja. Sveti oče je tudi spodbudil preživele in izrazil zadovoljstvo nad delom reševalnih ekip.

Podobno je papež zapisal v pismu generalnemu sekretarju Organizacije združenih narodov Ban Ki Moonu, medtem ko je v telegramu, naslovljenemu na nadškofijo prestolnice, zagotovil svoje molitve za pokojnega nadškofa tega mesta, Sergea Miota.

Iz besed, ki jih je papež zapisal v štirih različnih pismih ob tragediji na Haitiju, izvira njegova velika solidarnost do prizadetih v potresu, ki je po uradnih podatkih terjal vsaj 110.000 človeških življenj, po nekaterih ocenah pa bi število žrtev utegnilo narasti tudi na 200.000. V pismu predsedniku Prevalu se poglavar rimskokatoliške Cerkve sklicuje na solidarnostni duh ter izraža upanje, da bi se na haitske ulice vrnila mir in spokojnost.

Vsa mednarodna skupnost si po njegovih besedah prizadeva za pomoč prebivalcem Haitija in je zadovoljna nad velikodušnostjo organizacij in posameznikov, ki so se aktivno vključili v reševanje preživelih, pri čemer so pogosto tvegali svoje življenje. Oraganizaciji združenih narodov se je sveti oče medtem v telegramu, ki ga je podpisal njegov državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, zahvalil za njeno prizadevanje za preprečitev spopadov med preživelimi.

Papež je tako ob tragediji na Haitiju v vseh štirih pismih izrazil žalost in sožalje, pa tudi ganjenost in upanje. Cerkev bo preko svojih ustanov še naprej pomagala Haitiju, tako v teh težkih okoliščinah kot tudi pri rekonstrukciji razdejanih območij, je še zapisal sveti oče.

Minulo soboto so sicer v haitski prestolnici Port au Prince obhajali pogrebne slovesnosti za žrtve naravne katastrofe, ki ji je sledilo še kar nekaj močnejših popotresnih sunkov. Doslej so v množične grobnice pokopali 75.000 trupel, ranjenih je okoli 200.000 ljudi, več kot dva milijona pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Reševanje preživelih se je končalo danes, čeprav so izraelski reševalci še včeraj izpod ruševin izkopali dva preživela, 24-letnega moškega in 84-letno žensko, katere zdravstveno stanje je kritično. Sicer se življenje v prestolnici počasi nekoliko umirja. Odpirajo se trgovine, obratovati pa je začel tudi javni prevoz.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh