Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče na duhovnih vajah je zgled za vse duhovnike in vernike

Objava: 24. 02. 2010 / 22:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče na duhovnih vajah je zgled za vse duhovnike in vernike

Zaradi duhovnih vaj so v tem tednu odpovedani vsi sprejemi in splošna avdienca

V Vatikanu od nedelje potekajo duhovne vaje za rimsko kurijo, ki se jih udeležuje tudi papež Benedikt XVI. Duhovne vaje, ki se odvijajo v kapeli Odrešenikove Matere v Apostolski palači, se bodo zaključile v soboto, vodi pa jih salezijanec Enrico dal Covolo na temo 'Učenje Boga in Cerkve o duhovniškem poklicu'. Udeleženci duhovnih vaj vsak dan razmišljajo o enem duhovniškem liku in njegovem duhovniškem poklicu, od svetega Avguština do papeža Janeza Pavla II., čas pa je namenjen tudi molitvi in čaščenju Najsvetejšega.

O pomenu duhovnih vaj, še posebej v postnem času, je za vatikanski radio spregovoril tajnik Italijanske zveze duhovnih vaj Danilo Zanella. Povedal je, da je sveti oče s svojimi sodelavci dober zgled za vse duhovnike in celotno Božje ljudstvo, kako se je potrebno tudi ustaviti, premišljevati in nato ponovno nadaljevati pot. Obstaja nevarnost, da čas beži hitreje kot naša duša in zato lahko nekoliko izgubimo orientacijo.

Po Zanellijevih besedah je izbira teme papeževih duhovnih vaj odlična, zastavljena je v duhu leta duhovnikov in odpira vprašanje duhovniškega poklica. Duhovne vaje pa so nedvomno pomembne tudi za vernika laika, je dejal Zanella in dodal, da je še posebej v tem postnem času potrebno pripravljati duhovne vaje za vernike in jih vabiti, da se zanje odločijo. Vedno večje je tudi zanimanje za duhovne vaje ob koncu tedna, ki jih pripravljajo različni samostani in cerkvene organizacije in ki za vernika pomenijo bogato preživeti prosti čas.

Za tiste vernike, ki se večdnevnih duhovnih vaj ne morejo udeležiti, je Zanella predlagal duhovne vaje v vsakdanjem življenju, ki jih pripravljajo jezuiti. Izpostavil je besede papeža Janeza Pavla II., ki je govoril, da mora vsaka župnija postati središče duhovnosti. Tako križ, križev pot, dobrodelna dejavnost, liturgija, vse to mora postati pravi program duhovnih vaj, katerega vrhunec je seveda velikonočno tridnevje. Vse to lahko v verniku obrodi bogate duhovne sadove.

Sicer pa je o pomembni vlogi duhovnih vaj v življenju vsakega kristjana večkrat spregovoril tudi sam papež Benedikt XVI. Kot je dejal, so duhovne vaje dragocen in učinkovit način razločevanja med Božjim glasom ter naglim in pogosto neurejenim spreminjanjem vsakodnevnih dogodkov in sporočil. Močna izkušnja Boga, ki izhaja iz poslušanja njegove besede, ki je v tišini, molitvi in premišljevanju ter pod vodstvom Svetega Duha dojeta in sprejeta osebno, nas usposobi za uresničevanje lastnega poslanstva v Cerkvi in v svetu.

Kdor se je posvetil intenzivnemu poslušanju Božje besede, se vrača k svoji lastni odgovornosti in tako prehaja od tišine duhovnih vaj k dinamizmu apostolata, je zatrdil sveti oče. Izpostavil je tudi, da duhovne vaje udeležencu pomagajo ponovno odkriti vrednost in pomen bogoslužja, evharistije, zakramenta sprave ter tudi drugih molitev, kot je denimo rožni venec ali pa pobožnost križevega pota.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh