Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče podelil šestinštirideset palijev

Objava: 29. 06. 2012 / 09:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče podelil šestinštirideset palijev

Slovesnost na današnji praznik apostolov Petra in Pavla je namenjena predvsem tistim nadškofom metropolitom, ki so svoj položaj zasedli v preteklem letu dni.

Papež Benedikt XVI. je danes dopoldan v baziliki svetega Petra v Vatikanu šestinštiridesetim novim nadškofom, ki so svoj položaj zasedli v preteklem letu dni, podelil palij v znamenje njihove metropolitske časti kot poglavarjem cerkvene pokrajine. Štiriinštiridesetim je sveti oče palij izročil osebno ob začetku slovesnega bogoslužja na današnji praznik apostolov Petra in Pavla, dvema nadškofoma pa naj bi po navedbah iz Vatikana znamenje metropolitske časti na sedežu njunih nadškofij izročila papeževa zastopnika.

Med novimi nadškofi, ki so pripotovali na slovesnost v Rim, so med drugim berlinski kardinal Rainer Maria Woelki, kardinal Francisco Robles Ortega iz mehiške nadškofije Guadalajara, beneški patriarh Francesco Moraglia, pakistanski nadškof iz Karačija Joseph Coutts, nadškof Charles Joseph Chaput iz Filadelfije v Združenih državah Amerike, Stanislav Budzik iz Lublina in Vaclav Depo iz Čenstohove.

Palij je bela volnena štola s črnimi križi, ki si jo med bogoslužjem nadenejo poglavarji cerkvenih pokrajin čez mašniška oblačila. Štola je stkana iz volne dveh jagnjet, ki jih papež po izročilu blagoslovi na praznik sv. Neže.
Palij od šestega stoletja dalje sodi tudi med oblačila papežev, ti pa to znamenje časti podeljujejo določenim škofom. Od sredine devetega stoletja dalje so bili nadškofje obvezani, da si palij pri svetem očetu izprosijo. Šele zatem so lahko zasedli položaj nadškofa metropolita.

Slovesnega bogoslužja v Vatikanu se je tradicionalno udeležila tudi visoka delegacija Carigrajskega ekumenskega patriarhata.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/2F60DF1BF94F28F0C1257A2C002D1395?OpenDocument

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh