Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče sprejel novo slovensko veleposlanico pri Svetem sedežu

Objava: 25. 10. 2010 / 06:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče sprejel novo slovensko veleposlanico pri Svetem sedežu

Republiko Slovenijo bo v Vatikanu odslej zastopala Maja Marija Lovrenčič Svetek.

Papež Benedikt XVI. je minuli petek sprejel novo slovensko veleposlanico pri Svetem sedežu Majo Marijo Lovrenčič Svetek, ki mu je izročila poverilna pisma. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je sveti oče v govoru spregovoril o krščanskih koreninah slovenskega naroda, se dotaknil nekaterih političnih vprašanj in izpostavil živost katoliške Cerkve na Slovenskem.

Papež je izpostavil skupne krščanske korenine 'stare celine', kar je bilo tudi eno od temeljnih izhodišč priključitve slovenskega naroda Evropski zvezi. Zasluga za oznanilo evangelija in ukoreninjenost krščanstva v dušo slovanskih narodov gre predvsem sv. Cirilu in Metodu, neutrudnima in gorečima misijonarjema Srednje Evrope. Po besedah svetega očeta je tako vsidranost Slovenije v evangelijske vrednote, ki vedno krepijo identiteto in bogatijo kulturo naroda, na pomemben način prispevala k povezanosti države in vzpodbujala prijateljstvo z drugimi narodi na tem delu celine. Papež je spomnil tudi na pomembno prisotnost moralnih in duhovnih vrednot krščanstva v slovenski zgodovini ter pri tem izpostavil, da so bili prvi zapisi v slovenskem jeziku bili rokopisi molitev in drugih verskih besedil. Ta dediščina je tudi v najtežjih trenutkih predstavljala stalno tolažbo in upanje ter po padcu komunističnega režima podpirala Slovenijo na njeni poti v neodvisnost. Papež je pri tem izpostavil, da je bil v tem obdobju Sveti sedež posebno blizu slovenskemu narodu, kar je v svojem govoru izpostavila tudi Lovrenčič Svetkova, ki je diplomatsko kariero začela takoj po diplomi iz angleškega in francoskega jezika, leta 1973.

Benedikt XVI. je odnose med Slovenijo in Svetim sedežem označil kot od vsega začetka dobre, a pri tem izrazil željo, da bi se v skladu s sporazumom, podpisanim 14. decembra leta 2001, uredili vsi, do sedaj še nerešeni problemi. Omenjeni sporazum je Lovrenčič Svetkova sicer označila kot korak naprej tudi v odnosih med državo in slovensko katoliško Cerkvijo. V nadaljevanju je papež je izrazil zadovoljstvo ob nedavno sprejetem zakonu o izbrisanih, rekoč da gre za 'pomemben korak naprej v prizadevanju, da bi se našle rešitve za primere tistih, ki so izgubili pravico do bivanja, zaposlitve in zdravstvene oskrbe'. Pritrdil je besedam Lovrenčič Svetkove, ki je bila tudi veleposlanica na Slovaškem, o dejavni prisotnosti Svetega sedeža na mednarodnem področju in njegovem 'neutrudnem delu za priznanje človeškega dostojanstva in temeljnih človekovih svoboščin ter za zaščito narodove pravice do mirnega bivanja'. Papež je pri tem kot pozitiven korak pozdravil nedavni vstop Slovenije v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj, kar je v svojem govoru izpostavila tudi Lovrenčič Svetkova. To po papeževih besedah kaže na 'odprtost in voljo za sodelovanje z drugimi narodi'. Poudaril pa je, da se tako kot v medosebnih tudi v mednarodnih odnosih dogovori morajo spoštovati, ter izrazil željo, da bi Slovenija lahko dala svoj prispevek mednarodnemu prostoru tudi preko dobrega sodelovanja s Svetim sedežem.

Benedikt XVI. je v nadaljevanju izpostavil živost katoliške Cerkve na Slovenskem in spomnil na narodni evharistični kongres v Celju. Izpostavil je tudi številne misijonarske in karitativne dejavnosti v šolah, bolnišnicah, zaporih, vojski in drugih ustanovah ter pri tem preko nove veleposlanice pozdravil vse katoličane v Sloveniji.

Slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu Maja Marija Lovrenčič Svetek je ob izročitvi poverilnih pisem papežu dejala, da je letošnji evharistični kongres v Celju priklical v spomin množično navdušenje ob dveh obiskih papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji, leta 1996 in 1999. Ti nepozabni trenutki so po njenih besedah pokazali na dejstvo, da so Slovenci skozi stoletja povezani s krščanstvom in da velika večina deli krščanske vrednote, kar potrjuje tudi okrog tri tisoč cerkva, ki stojijo na majhnem slovenskem ozemlju.

Lovrenčič Svetkova, rojena leta 1949 v Ljubljani, je v svojem nagovoru papežu Benediktu XVI. dejala, da Slovenija zelo ceni naklonjenost Svetega sedeža, ki se je posebej pokazala v začetku slovenske neodvisnosti. Govoreč o konstruktivni vlogi in modrosti Svetega sedeža na področju mednarodnih odnosov, kar je tudi za Slovenijo zelo pomembno, je spomnila, da je bil Sveti sedež med prvimi državami, ki so podprle neodvisnost Slovenije. Prizadevanja Svetega sedeža v prid pravičnosti v mednarodnih odnosih Slovenija spremlja z velikim spoštovanjem, je zatrdila nova veleposlanica in v nadaljevanju dejala, da je državama skupno prizadevanje na multilateralni ravni, ki bo prispevalo k zagotovitvi boljših življenjskih pogojev. Izmenjava mnenj med Svetim sedežem in Slovenijo je po njenih besedah ključni dejavnik.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh