Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče v Jezusovem rojstnem kraju

Za vas piše:
STA
Objava: 14. 05. 2009 / 08:02
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče v Jezusovem rojstnem kraju

Papež v Betlehemu izrazil podporo palestinski državi

Papež Benedikt XVI. je v okviru obiska v Izraelu včeraj obiskal palestinska območja. V Betlehemu, Jezusovem rojstnem kraju na Zahodnem bregu, je v pogovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom izrazil podporo vzpostavitvi palestinske države. Prebivalcem Gaze je izrazil sočutje ob izgubi svojcev v času izraelske ofenzive, Palestince, še posebej mlade, pa je pozval, naj se uprejo skušnjavi terorizma. Dejal je, da Sveti sedež podpira pravico palestinskega ljudstva do samostojne palestinske domovine na zemlji svojih prednikov, varne in v miru s svojimi sosedi, v okviru mednarodno priznanih meja. Spodbudil je Palestince, naj ohranijo živ ogenj upanja, da bo mogoče najti način za izpolnitev legitimnih stremljenj tako Izraelcev kot Palestincev za mir in stabilnost.

Abas je kritiziral izraelsko zasedbo palestinskih območij in poudaril, da je ‘skrajni čas, da se konča trpljenje Palestincev’. Obsodil je gradnjo izraelskega zidu na Zahodnem bregu, ki skoraj obkroža Betlehem, in druge ukrepe, s katerimi Izrael ločuje vzhodni Jeruzalem od palestinskih ozemelj. Papežu je dejal, da Jeruzalem obkroža ‘zid apartheida’, ki preprečuje prebivalcem Zahodnega brega, da bi prišli do glavnih svetih krajev za kristjane in muslimane v Jeruzalemu, cerkve Božjega groba in mošeje Al Aksa.

V okviru svojega prvega uradnega obiska na palestinskih območjih je Sveti oče nato obiskal tudi palestinsko begunsko taborišče Aida, kjer živi kakih 4600 beguncev. Tam je ‘izrazil solidarnost z vsemi palestinskimi brezdomci, ki hrepenijo po tem, da bi se vrnili v svoj rojstni kraj ali da bi stalno živeli v svojo lastni domovini’.

Ob tej priložnosti je še enkrat kritiziral izraelski zid. Označil ga je kot opomin na mrtvo točko, na kateri se zdi, da so se znašli odnosi med Izraelci in Palestinci. Palestince v taborišču je poleg tega nagovoril z besedami, da je razumljivo, da so razočarani, saj njihova legitimna težnja za stalne domove, za neodvisno palestinsko državo, ostaja neizpolnjena.

Papež je pred obiskom taborišča v Betlehemu daroval mašo na prostem pred baziliko Jezusovega rojstva. Maše se je udeležilo več tisoč romarjev. V Votlini rojstva pod baziliko, kjer srebrna zvezda označuje kraj Jezusovega rojstva, je papež opravil osebno molitev, obiskal pa je tudi porodnišnico, ki jo vodi Karitas.

Papežev obisk je predvsem pastoralne narave in namenjen spodbujanju vse manj številčnega krščanskega prebivalstva, da ostane v Sveti deželi. Trenutno jih v precej slabih razmerah tam živi okoli 160.000; od tega 110.000 znotraj Izraela, 50.000 na Zahodnem bregu, 3800 pa na območju Gaze.

Benedikt XVI. je drugi papež, ki se je odločil za uradni obisk Izraela, s katerim je Vatikan uradne diplomatske odnose vzpostavil leta 1994. Papež Janez Pavel II. je državo obiskal leta 2000, leta 1964 pa se je za nekaj ur neuradno v Izraelu ustavil tudi papež Pavel VI.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh