Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče v Nazaretu in Galileji

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 15. 05. 2009 / 06:48
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče v Nazaretu in Galileji

Včeraj je papež v Nazaretu daroval sveto mašo in se v Galileji sestal z verskimi voditelji

Papež je v homiliji pri včerajšnji dopoldanski sveti maši v Marijinem svetišču ob prepadu, pri kateri se je zbralo približno 45.000 vernikov, poudaril, da ima družina v družbi nenadomestljivo poslanstvo, saj je prvi zidak dobro urejene in prijetne družbene zgradbe. Sveti oče je države pozval, naj družino podpirajo in ščitijo. Verniki so z včerajšnjo sveto mašo obeležili zaključek leta družine, ki ga je obhajala Cerkev v Sveti deželi.

V pridigi je papež spomnil tudi na napetosti med muslimani in kristjani v Nazaretu ter ljudi dobre volje pozval, naj popravijo škodo, ki je nastala zaradi tega spora. Pozval je k zavračanju uničujočega sovraštva in predsodkov, ki, kot je dejal, prej kot telo ubijajo človeško dušo, pozval je h gradnji mostov in iskanju rešitev za mirno sobivanje.

Poleg pomena družine je papež izpostavil tudi vlogo ženske v današnji družbi. Ko je govoril o Mariji, Jezusovi materi, je pozval k spoštovanju dostojanstva in poslanstva žensk, tako njihove materinske vloge kot tudi njihovega dela in navzočnosti v družbenih ustanovah. Ženske imajo nepogrešljivo vlogo pri ustvarjanju človeške ekologije, ki jo svet tako potrebuje, je dejal papež in pojasnil, da je treba ustvariti okolje, v katerem se bodo otroci naučili ljubiti in spoštovati druge, biti iskreni in spoštljivi do vseh ter v katerem bodo uresničevali kreposti, kot sta usmiljenje in odpuščanje. Moške je sveti oče pozval, naj sledijo zgledu svetega Jožefa, otroke pa povabil, naj v spoštovanju do staršev in pri odkrivanju ljubezni, ki daje smisel življenju, sledijo Jezusu.

Po maši je papež, ki se danes vrača v Vatikan, blagoslovil temeljni kamen za Mednarodni center za družino, nato pa še temeljni kamen za park Janeza Pavla II. in univerzo papeža Benedikta XVI.

Včeraj popoldne se je sveti oče v frančiškanskem samostanu iz logističnih razlogov najprej srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem. Kot državni poglavar se ne more srečati s predsednikom izraelske vlade v Jeruzalemu, saj je ta razglašen za mednarodno zono. Ker papež Benedikt XVI. med bivanjem v Sveti deželi ne bo obiskal izraelske prestolnice Tel Aviva, so za srečanje izbrali Nazaret, ki je izključno izraelsko ozemlje. Srečanje je bilo zasebnega značaja, zato po njem nobena stran ni objavila izjave za javnost.

Sveti oče se je nato v baziliki Marijinega oznanjenja sestal z verskimi voditelji v Galileji in jim govoril o prizadevanju verstev za mir ter pozval k izogibanju fanatizmu in nasilju. Poudaril je, da imajo verska izročila veliko moč za spodbujanje kulture miru, še posebej z osveščanjem o globokih duhovnih vrednotah občega človeštva. Ob tem je Benedikt XVI. verske voditelje, med njimi sta bila tudi vikar jeruzalemskega latinskega patriarha in predstavnik heterodoksne muslimanske skupnosti, spodbudil k vzgoji mladih, saj, kot je dejal, z vzgojo mladih src oblikujemo prihodnost človeštva. Mlade vzgajamo za graditelje boljšega sveta, je poudaril papež in spomnil, da je v srčiki vseh verskih izročil prepričanje, da je mir sicer Božji dar, a ga ni mogoče doseči brez človeškega truda.

Verske voditelje v Galileji je povabil k mesebojnemu spoštovanju med pripadniki različnih verstev, k skupnemu prizadevanju za boljši svet ter k pričevanju za verske in duhovne vrednote, ki pomagajo vzdrževati javno življenje. Pri tem delu jim bo po papeževem zagotovilu Katoliška cerkev vselej stala ob strani in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi nad Galilejo še naprej sijala luč resnice, miru in dobrote.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh