Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Patrik, soljena govedina in postni petek

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 03. 2023 / 07:35
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2023 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Patrik, soljena govedina in postni petek
Papež sv. Patrika pošilja na Irsko: mozaik v Marijini stolnici v Kilkennyju. FOTO: Wikipedia

Sveti Patrik, soljena govedina in postni petek

Danes obhajamo bogoslužni spomin svetega Patrika, zavetnika Irske, ki ga na »smaragdnem otoku« prav posebej častijo, 17. marec pa je pomemben praznik tudi povsod drugod po svetu, kjer so nove korenine pognali irski izseljenci.

Kot se za tak dan spodobi, je praznovanje godu svetega Patrika povezano s številnimi običaji. Jed, ki se na ta dan najpogosteje znajde na praznično obloženi mizi, je soljena govedina z zeljem. Kaj pa letos, ko bogoslužni spomin priljubljenega svetnika obhajamo na petek, sredi postnega časa?

Najbolj navdušeni častilci sv. Patrika v Združenih državah Amerike so z veseljem sprejeli odločitev nekaterih krajevnih škofov, da jim danes izjemoma ni treba upoštevati strogega zdržka od mesnih jedi. Ponekod pa škofje predlagajo malce drugačne oblike obhajanja tradicionalnega praznika, ne le z veseljačenjem ob jedači in pijači …

Molitev rožnega venca in sveta maša

Sv. Patrik je umrl med postnim časom. Katerega leta, ni povsem gotovo, vendar, kot po temeljito opravljeni raziskavi poroča spletni portal National Catholic Register, za enega od glavnih kandidatov velja leto 461, ko je bil 17. marec prav tako petek. Medtem ko je velika noč premični praznik, god sv. Patrika vedno obhajamo v postnem času - včasih tudi na petek. Kot recimo letos.

Ameriški škofje vernemu občestvu polagajo na srce, naj tudi na god sv. Patrika del dneva posvetijo molitvi rožnega venca in se udeležijo svete maše ter opravijo kakšno dobro delo za bližnjega.

Škofje – raziskava NCR je vključila severnoameriške – imajo o spregledu postnega petka zelo različna mnenja. Okoli 75 odstotkov škofij v Združenih državah Amerike danes dopušča nekaj olajšav glede uživanja mesnih jedi, ponekod celo brez omejitev, kljub temu pa škofje predlagajo vernikom, naj strožjo postno postavo upoštevajo kakšen drug dan v tednu. Predvsem pa vernemu občestvu polagajo na srce, naj tudi na god sv. Patrika del dneva posvetijo molitvi rožnega venca in se udeležijo svete maše ter opravijo kakšno dobro delo za bližnjega.

Sv. Patrik in sv. Jožef

Današnji praznik se namreč v bogoslužnem pogledu razlikuje od godu sv. Jožefa, ki ga prav tako vsako leto obhajamo v postnem času. God sv. Jožefa je slovesni praznik v vesoljni Cerkvi in če jožefovo obhajamo na petek, to pomeni, da post in zdržek od mesnih jedi na ta dan nista obvezna. God sv. Patrika pa ni obvezni god in v večini krajevnih Cerkva ne pomeni samodejnih olajšav postne postave. Izjemo lahko predlagajo posamezni škofje.

Že v zgodnji Cerkvi so se kristjani ob petkih postili in se vzdržali določenih jedi, ker je na ta dan umrl Jezus.

Sveti Patrik. FOTO: Vatican Media

Zakaj petek?

V zgodnji Cerkvi - nekateri pravijo, da že v prvem stoletju - so se kristjani ob petkih postili in se vzdržali določenih jedi, ker je na ta dan umrl Jezus. Izročilo se je ohranilo do današnjih dni. Mnogi sodobni katoličani tega običaja več ne upoštevajo, vendar kanonsko pravo še vedno zahteva, naj se »zdržek od mesnih ali drugih jedi v skladu s predpisi škofovske konference ohranja vse petke v letu, razen če je kdaj ta dan slovesni praznik«.

Vendar kanonsko pravo tudi nacionalnim škofovskim konferencam dopušča, da sprejmejo lastna pravila o postu in vzdržnosti, z dvema izjemama: pepelnično sredo in velikim petkom.

Soljena govedina, ki je na god sv. Patrika deležna tolikšne pozornosti, je značilna predvsem za Američane irskih korenin.

Tradicionalne jedi na Irskem in v ZDA

Soljena govedina, ki je na god sv. Patrika deležna tolikšne pozornosti, je značilna predvsem za Američane irskih korenin, na Irskem pa to ni tradicionalna jed. Govedine je bilo sicer v času angleške vladavine na »smaragdnem otoku« dovolj, vendar je bila za povprečnega Irca večinoma nedostopna, ker je bila zelo draga in so jo skoraj izključno izvažali.

Ko pa so se irski priseljenci, ki so bežali pred lakoto in revščino, v tridesetih, štiridesetih in petdesetih letih 19. stoletja začeli množično pojavljati v Združenih državah Amerike, je bila soljena govedina najcenejše meso, ki je bilo na voljo v tej državi, in je postala dragocen (četudi ne pogost) del njihove prehrane. Odtlej je med Američani irskih korenin izjemno priljubljena, predvsem na praznik sv. Patrika, saj jih spominja na prednike, ki so v Združene države Amerike prinesli tudi močno katoliško vero.

Na Irskem je na praznik sv. Patrika za družine najpomembnejše druženje, kdor si privošči izdaten irski zajtrk, pa ves dan ne potrebuje druge hrane ...

Na Irskem na ta dan ne pripravijo nič posebnega. Za družine je pomembnejše druženje, običajno se skupaj udeležijo kakšne povorke, vse skupaj pa se pogosto zaključi v najbližji krčmi. Gospodinje, ki želijo ohranjati izročilo, morda pripravijo govejo obaro ali pa zelje s slanino, priljubljen je tudi losos.

Kot pravijo domačini, pa pretirano ubadanje s hrano niti ni pomembno: kdor si privošči izdaten irski zajtrk, ves dan ne potrebuje ničesar drugega!

Kupi v trgovini

Confessio - Izpoved svetega Patrika
Pričevanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh