Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Pavel nad Vrtovinom

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 01. 09. 2021 / 12:46
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Pavel nad Vrtovinom
Cerkev sv. Pavla na Školju nad Vrtovinom. FOTO: Ivo Žajdela

Sveti Pavel nad Vrtovinom

Na Svetem Pavlu na Školju nad Vrtovinom se že 75 let beli golobica miru, v enem mesecu pozidana podružnična cerkev apostola narodov. Letos, 19. maja, je minilo tri četrt stoletja njenega tihega, nevsiljivega, a vendar zgovornega spodbujanja k resnični spravi.

Cerkev je zaradi spominskih tabel vsem žrtvam vojne postala edinstveni spomenik na Slovenskem. Po mnenju domačinov je zato cerkev sv. Pavla iz leta 1946 moralno in dejansko prvi spomenik vsem žrtvam druge svetovne vojne na Slovenskem.

Info tabla ob cerkvi sv. Pavla nad Vrtovinom. FOTO: Pavel Bratina

Za cerkev se je zavzel kamenjski župnik 

Za cerkev na Školju se je zavzel kamenjski župnik Viktorin Stanič, ki je želel z obnovo starodavnega svetišča na Svetem Pavlu prispevati k zdravljenju telesnih, duševnih in duhovnih ran strašne vojne in vsega, kar so prinesli prvi meseci po njej. V tridesetih dneh, v oktobru 1945, je z zidarji, pomočniki, prostovoljci in dobrotniki spravil pod streho spomenik medsebojnega pobotanja, sprave in odpuščanja, skupni prostor živih ter ubitih med vojno in po njej. Svetišče, ki ga je 19. maja 1946 ob veliki množici blagoslovil prelat dr. Mihael Toroš, so pred desetimi leti temeljito obnovili ter ozaljšali s samostoječim zvonikom (na preslico) in dvema zvonovoma.

Župnik Viktorin Stanič

500. obletnica prve dokumentirane omembe cerkve na Školju

Ob 30-letnici slovenske države so domačini sklenili, da bodo poslej obletnici praznovali skupaj 25. junija. Tako so letos, na dan državnosti, 25. junija, pri spominski cerkvi na Školju nad Vrtovinom pripravili slovesnost. V cerkvenem delu je somaševanje vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki je spregovoril o pomenu obeh obletnic. V uvodu v mašo so spomnili, da praznovanje povezujejo s 1020. obletnico prve omembe Ortaone, 500. obletnico prve dokumentirane omembe cerkve na Školju in 75-letnico te cerkve, »ki je na pobudo Viktorina Staniča in zidarjev postala prvi slovenski spomenik vsem padlim med zadnjo svetovno vojno in revolucijo. Kar 67 let, od leta 1946 do 2013, je svetišče sv. Pavla nosilo zastavo pobotanja, sprave in odpuščanja. Zato ni bilo le človeško delo, bilo je sad Božjega obiskanja.«

Škof Bizjak z romarji na letošnji slovesnosti. Foto: Pavel Bratina


Pavel Bratina, avtor knjižice o Svetem Pavlu nad Vrtovinom, na letošnji slovesnosti. FOTO: Pavel Bratina

Podelitev zahval in priznanj »kamnitnikom« iz Rovanove delavnice

Sledila sta kulturni spored z domovinskimi pesmimi zbora Vinograd iz Vrtovina, med katerimi je bilo nekaj zrn ortaonske in svetopavelske zgodovine. Slovesnost so sklenili s Svetopavelsko himno in pozdravnim pismom predsednikoma države in škofovske konference. Ob praznovanju je bila tudi podelitev zahval in priznanj »kamnitnikom« iz Rovanove delavnice, sicer avtorjem svetopavelske forme vive. Nekaj dni pred tem, 19. junija, so na Svetem Pavlu nad Vrtovinom člani kiparske delavnice Danjela Rovana iz Vrhpolja oblikovali posebno, očem dopadljivo in ljubiteljem trdega kamna primerno forma vivo.

Postavljanje kamnitih znamenj forme vive. FOTO: Pavel Bratina

Več v reportaži v novi številki tednika Družina (36/2021).

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh