Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Pavel – največji misijonar krščanstva

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 07. 05. 2009 / 13:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti Pavel – največji misijonar krščanstva

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bo na ogled razstava o sv. Pavlu kot največjem krščanskem misijonarju

V ponedeljek, 18. maja 2009, ko obeležujemo mednarodni dan muzejev, bodo ob 18.00 v Muzeju krščanstva na Slovenskem v cistercijanskem samostanu v Stični odprli razstavo o sv. Pavlu kot največjem krščanskem misijonarju.

Ob 2000-letnici rojstva apostola Pavla je papež Benedikt XVI. 28. junija 2008 razglasil leto sv. Pavla, ki bo trajalo do 29. junija letos. Muzej krščanstva na Slovenskem bo ob tej priložnosti odprl razstavo pod naslovom Sveti Pavel – največji misijonar krščanstva, ki bo odprta do 30. avgusta 2009. Na panojih bo v sliki in besedi predstavljeno življenje sv. Pavla od rojstva v Tarzu do mučeniške smrti v Rimu. Pavel je pri svojem misijonskem delovanju prepotoval številne dežele in med drugim ga tudi zato označujejo za največjega misijonarja krščanstva. Na razstavi bo glavni poudarek namenjen ravno njegovim popotovanjem, ki so celo z vidika sodobnega človeka pravi podvig. Pri oznanjevanju evangelija je peš, s konjem in ladjo prepotoval na tisoče kilometrov, samo da bi izpolnil svoje apostolsko poslanstvo.

Življenjska pot sv. Pavla je bila polna preobratov, vzponov in padcev, odobravanja in preganjanja. Znano je, da je bil Pavel do poznih dvajsetih let svojega življenja preganjalec kristjanov. Po svoji vneti pripadnosti judovskemu ljudstvu in farizejski stranki je prekašal mnoge somišljenike. Šele ko ga je leta 33 po Kr. pred Damaskom s konja vrgla in oslepila svetloba, ki jo je spremljal glas, se je za Pavla začelo obdobje notranjega boja med lastnimi prepričanji in nalogami, ki so mu bile zaupane. Za več let se je moral umakniti v samoto, da je premislil, kaj se je tistega dne pred Damaskom zares zgodilo. Dinamično pot notranje preobrazbe iz zagledanosti v lastno samopravičnost do spoznanja, da je bil od Boga izbran za apostola – razlagalca evangelija, je Pavel opisal v številnih pismih, ki so sestavni del Nove zaveze.

Pavlu je bila zaupana izredno težavna naloga. Krščanstvo je bilo takrat še v povojih in zato ljudem večinoma neznano, poleg tega pa je njegovo poslanstvo oteževala tudi temna preteklost. Do njega niso bili nezaupljivi samo Judje, ampak tudi krščanski spreobrnjenci. Ničkolikokrat je med pridiganjem slišal očitke množic: »Tisti, ki nas je nekoč preganjal, zdaj oznanja vero, ki jo je nekoč skušal zatreti« (Gal 1,22–24). Pavel ni odnehal. Kljub ustrahovanju in stalnim begom pred sovražnimi zasledovalci je nadaljeval svoje poslanstvo. Bil je prvi izmed Jezusovih učencev, ki je v svet ponesel njegovo idejo o univerzalni veri, veri za vse narode, ne samo Jude. Prav to ga pripeljalo v daljne kraje, kjer je posejal seme krščanstva, ki je v naslednjih stoletjih preplavilo Evropo.

Dodatne informacije o razstavi dobite pri avtorju g. Tadeju Trnovšku v Muzeju krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, tel. 01/78–77–863, GSM: 041/689–994, e-naslov: info@mks-sticna.si.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh