Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež in Izrael tik pred podpisom sporazuma

Objava: 12. 07. 2012 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež in Izrael tik pred podpisom sporazuma

Vodilni izraelski diplomat Lewy se iz Rima vrača v Izrael, v izjavi za javnost pa je pohvalil zasluge Benedikta XVI. za razumevanje med kristjani in judi.

Vatikansko-izraelska pogajanja o doslej odprtih pravnih in davčnih vprašanjih so po navedbah izraelskega veleposlanika pri Svetem sedežu, Mordechaya Lewyja, ki v teh dneh zaključuje svoj mandat, tik pred zaključkom. Ni izključeno, da bi bil sporazum lahko podpisan na naslednjem rednem zasedanju obeh pogajalskih skupin decembra letos, je Lewy minuli torek pojasnil na tiskovni konferenci o trenutnem stanju pogajanj v Rimu.


Pogajanja med Izraelom in Svetim sedežem, v katerih se med drugim pogajajo o tradicionalni oprostitvi davka za katoliške šole, hospice in bolnišnice ter o pravnem statusu samostanov in romarskih središč, trajajo že več kot petnajst let. Nazadnje je bilo govora o ‘znatnem napredku’.

Lewy je na tiskovni konferenci pohvalil tudi pozitiven razvoj odnosov med Svetim sedežem in Izraelom v preteklih letih. Opozoril je na odločitev Izraela, da obiskovalci ne potrebujejo vstopnega vizuma, če potujejo z dokumenti Svetega sedeža. To je resnično ‘povišanje’ Svetega sedeža na raven držav, ki z Izraelom že imajo podpisan sporazum, meni veleposlanik Lewy, ki je svojo državo pri Svetem sedežu zastopal od maja 2008, v naslednjih tednih pa se s položaja veleposlanika poslavlja.

Izraelski diplomat je pohvalil tudi zasluge Benedikta XVI. za razumevanje med kristjani in judi. Papeževa zavrnitev teze, da judje nosijo skupinsko krivdo za Jezusovo smrt, kot je sveti oče zapisal v drugem delu svoje knjige o Jezusu, je po mnenju Lewyja ‘izredno dobrodošla potrditev’ izjav drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Podpisu vatikansko-izraelskega sporazuma o davčnih in pravnih vprašanjih na poti stoji ‘le še nekaj jurističnih vprašanj’, je pojasnil Lewy. Predvsem je potrebno besedilo pogodbe natančno oblikovati tako v angleškem kot tudi v hebrejskem jeziku, pojasniti pa je potrebno še vprašanja, ki zahtevajo soglasje mesta Jeruzalema in pristojnih oblasti za izraelske naravne parke. Ratifikacija doslej oblikovanega sporazuma naj bi po Lewyjevih navedbah v izraelskem parlamentu ne bila vprašljiva.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh