Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež: korupcija je grožnja miru in varnosti

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 11. 09. 2020 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2020 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež: korupcija je grožnja miru in varnosti

V Pragi se danes končuje 28. gospodarski in okoljski forum OVSE.

Foto: splet

V Pragi se danes končuje 28. gospodarski in okoljski forum Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Kot poroča Radio Vatikan, je Sveti sedež v središče postavil boj proti korupciji, ki predstavlja resnično grožnjo za mir in varnost v svetu.

Dvodnevni gospodarski in okoljski forum, ki zaseda 10. in 11. septembra, je namenjen preprečevanju korupcije in boju proti temu pojavu s pomočjo inovacij, večje preglednosti in digitalizacije, ob tem pa je nujno vlagati v varnost, stabilnost in gospodarsko rast na območju OVSE. Stališče Svetega sedeža zastopa nadškof Charles Balvo, apostolski nuncij na Češkem in vodja delegacije Svetega sedeža. »Vsi vemo, da je korupcija resnična nevarnost za mir in varnost na našem območju OVSE. Še več, imamo razlog za zaskrbljenost, da je velikanska vsota skladov, namenjenih reševanju posledic epidemije koronavirusne bolezni 19, že pritegnila kriminalne dejavnosti, kar pomeni tveganje, da bodo tisti, ki finančno podporo najbolj potrebujejo, ostali brez nujno potrebne pomoči,« meni Sveti sedež.

Biti moramo iskreni in priznati, da se korupcija v različni meri pojavlja v vsaki državi članici OVSE, proti njej pa se bomo lahko borili le s priznanjem, da korupcija obstaja. Sveti sedež je prepričan, da je »trenutna epidemija velik preizkus za mednarodno skupnost«, obenem pa predstavlja »dejansko priložnost, da poiščemo nove in inovativne rešitve, ki ne delijo, ne politizirajo in niso pristranske, temveč zares iščejo skupno dobro in celostni človeški razvoj za vse«.

Korupcija ni zgolj dejanje, temveč stanje

Delegacija Svetega sedeža je spomnila, da je papež Frančišek 1. junija 2020 izdal Motu proprij o preglednosti, nadzoru in konkurenčnosti postopkov prisojanja javnih pogodb Svetega sedeža in Države mesta Vatikan. Namen dokumenta je zmanjšati nevarnost korupcije pri tistih, ki so poklicani voditi in upravljati ustanove Svetega sedeža in Vatikana. Papež v besedilu izpostavlja potrebo po poštenem vodenju in poudarja odgovornost do interesov skupnosti, ki presegajo posameznikove in delne interese. »To nas pripelje do bistva korupcije, ko namreč javni uslužbenci kradejo ali poneverjajo javne sklade, in s tem dejansko škodujejo celotni skupnosti, ki ji služijo,« je izpostavil nadškof Balvo. »Trden in trajen gospodarski napredek in varnost sta spodkopana, če ne celo povsem onemogočena, ko ni dobrega in združenega vodenja, preglednosti in odgovornosti.«

Sveti sedež je še izpostavil, da korupcija ni zgolj dejanje, temveč stanje, zato so v boju proti korupciji izrednega pomena kultura, vzgoja, usposabljanje in državljanska soudeležba v delovanju ustanov. »Zakoni so nujni, a ne zadoščajo. Delovati moramo s pogumom, da bi pretresli in izzvali zavesti ter naredili premik od splošno razširjene brezbrižnosti k dojemanju resnosti teh pojavov, da bi se lahko borili proti njim.«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh