Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež o pravicah starostnikov v obdobju epidemije

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 09. 2020 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2020 / 11:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sveti sedež o pravicah starostnikov v obdobju epidemije

Nadškof Jurkovič: človekove pravice nimajo starosti.

Foto: Vatican Media

Sveti sedež je pozval k zaščiti pravic ostarelih oseb tudi v obdobju epidemije, kajti človekove pravice nimajo starosti. O tem vprašanju je na včerajšnjem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi, namenjenemu poročilu neodvisnega strokovnjaka o spoštovanju pravic ostarelih, govoril nadškof Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri ZN v Ženevi. Nadškof je poudaril, poroča Radio Vatikan, da je nujno treba zaščititi človekove pravice in dostojanstvo starostnikov, za kar pa potrebujemo izčrpne, zanesljive in verodostojne podatke.

Poročilo o spoštovanju pravic ostarelih oseb je pokazalo »resno vrzel v podatkih«, ki poskušajo prikazati življenjsko stvarnost starejših oseb in uživanje njihovih človekovih pravic, ta vrzel pa po Jurkovičevih besedah jasno opozarja na izključevanje. Statistični podatki ostarele osebe prikazujejo kot »homogeno skupino, medtem ko je stvarnost precej drugačna«. Omejen pogled namreč »onemogoča ustrezno oceno njihovih potreb, prikrajša pa tudi za primerno ovrednotenje njihovega prispevka družbi, tudi kot skrbnikov in prostovoljcev«. V tem smislu »so kakovostni, takojšnji in zanesljivi podatki temeljnega pomena za opredelitev in zapolnitev vrzeli« na področju zaščite človekovih pravic pri tej skupini prebivalstva, z namenom izboljšanja formulacije in udejanjanja ciljnih meril.

Koronavirus je terjal velik davek v domovih za ostarele po vsem svetu

Nadškof Jurkovič je izpostavil, da »je epidemija koronavirusne bolezni 19 nedvomno pokazala na nujno pomembnost podatkov, saj predstavlja nenadomestljivo sredstvo za opazovanje zdravstvenega izrednega stanja in omogoča specifičen odziv, ki sloni na dejstvih«. Čeprav koronavirusna bolezen 19 predstavlja veliko nevarnost za vsako starostno obdobje, je tveganje za okužbo pri starejših večje, višja pa je tudi stopnja obolelosti in smrtnosti. Jurkovič je spomnil na »velik davek«, ki ga je koronavirus terjal med ostarelimi ljudmi v ustanovah za oskrbo ostarelih po vsem svetu. »Ob upoštevanju teh strašnih razmer je treba natančno poročati o okužbah s koronavirusom in o smrtnosti zaradi okužb, do katerih je prišlo v teh ustanovah, ter tako izboljšati nadzor znotraj teh centrov,« je zatrdil nadškof.

Opozoril je še, da v izrednih razmerah, kot so sedanje, ostarele osebe naletijo na večje in pogostejše ovire pri takojšnjem in ustreznejšem diagnosticiranju in zdravljenju. Pri tem je izpostavil zaskrbljenost Svetega sedeža, da bi odločitve o porazdelitvi medicinskih sredstev, vključno z ventilatorji, lahko sprejemali izključno na osnovi starosti pacienta, kar se ponekod že dogaja. »Zato je izredno pomembno,« je poudaril nadškof, »da se zdravstveni postopki in odločitve v vsaki okoliščini vodijo na podlagi klinične ocene ter jasnega zavzemanja za zaščito pravice do visokih meril na področju telesnega in duševnega zdravja ter dostojanstva vsake osebe.«

Ostareli, najdragocenejši vir izkušenj in neprecenljivega učenja za sedanjost in prihodnost človeške družine

V zadnjih mesecih je bil ves svet priča visokemu davku koronavirusne bolezni 19, ki ga je plačala celotna generacija ostarelih oseb. Kljub svoji šibkosti pa ta generacija predstavlja »najdragocenejši vir izkušenj in neprecenljivega učenja tako za sedanjost kot za prihodnost človeške družine«. Nadškof Jurkovič je spomnil na besede papeža Frančiška, da so starostniki »korenine in spomin naroda (…), njihova izkušnja pa je dragocen zaklad, ki ga potrebujemo, če želimo v prihodnost gledati z upanjem in odgovornostjo«. »Nujno je treba varovati življenja ostarelih oseb in zaščititi njihove človekove pravice in dostojanstvo. Da bi dosegli tako plemenit in potreben cilj, pa so izčrpni, zanesljivi in verodostojni podatki ključnega pomena za opredelitev in odstranitev ovir pri uživanju njihovih človekovih pravic ter za oceno učinkovitosti sedanjih meril,« je svoj nagovor v Ženevi sklenil nadškof Jurkovič.

Nalaganje
Nazaj na vrh