Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež poziva k ‘razmišljujočemu’ turizmu

Objava: 07. 07. 2009 / 13:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež poziva k ‘razmišljujočemu’ turizmu

V Vatikanu obenem spodbujajo turiste k širjenju medkulturnega znanja in dialoga

Papeški svet za pastoralo migrantov in popotnikov poziva kristjane, naj turizem izkoristijo za razmišljanje o bogastvu Božjega stvarstva in naj v njegovi raznolikosti odkrijejo pravo lepoto. To so zapisali v pastoralnem sporočilu ob mednarodnem dnevu turizma, ki ga bomo obhajali 27. septembra, tema letošnjega praznovanja pa je ‘Turizem – praznujmo raznolikost’.

V sporočilu, ki sta ga podpisala predsednik sveta, nadškof Antonio Maria Vegliò, in njegov tajnik, nadškof Agostino Marchetto, je zapisano, da je raznolikost ‘pozitiven dejavnik, nekaj dobrega, in ne grožnja ali nevarnost’. V obdobju globalizacije se kulture in verstva vedno pogosteje srečujejo, v srcu sleherne kulture pa se pojavlja iskrena želja po miru.

Obenem, še piše v sporočilu, pa v svetu opažamo nesporazume, predsodke in globoko zakoreninjene napačne predstave, ki postavljajo ovire in ohranjajo meje iz strahu pred drugačnim in neznanim. Turizem pa je lahko, ugotavljajo pri svetu, priložnost za dialog in posluh, saj ljudi pripelje v stik z drugačnim načinom življenja, z drugimi verstvi, z drugačnim pogledom na svet in njegovo zgodovino. Lahko pomeni povabilo, da se ne umaknemo zgolj v lastno kulturo, pač pa da smo odprti in se soočimo z različnimi načini življenja in razmišljanja.

Ne smemo biti presenečeni, nadaljujejo v sporočilu, da ekstremisti in teroristične skupine fundamentalistične narave turizem označujejo kot nevarnost in nekaj, kar velja uničiti. Medsebojno poznavanje – lahko goreče upamo - bo pomagalo pri izgradnji pravičnejše, bolj podporne in bratske družbe.

V turizmu pa mora obstajati tudi odgovornost, da krajevni običaji ne bodo le predstava, na ogled turistom. Raznolikost naj ne bo le komercialni prozvod, zgolj v dobičkonosne namene. Vse to od nas zahteva trud, s strani obiskovalcev in domačinov, ki turiste sprejmejo, oboji moramo biti pripravljeni na odprtost, spoštovanje, bližino in zaupanje, gnati pa nas mora želja po srečevanju drugih, po spoštovanju osebne, kulturne in verske raznolikosti. Nenehno moramo biti odprti za dialog in razumevanje.

Bog je vir raznolikosti, poudarjajo pri svetu, in Stvarnik je bil prvi, ki je ‘videl, da je dobro, kar je ustvaril’. Bog je tudi izvir enotnosti, za vernika pa razlike odpirajo nova pota, preko katerih se lahko približamo neskončni veličini Boga’. Sporočilo je zaključeno z mislijo, da turizem za kristjane lahko predstavlja odprto pot k razmišljujočemu sprejemanju raznolikosti stvarstva.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh