Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež v rdečih številkah

Objava: 11. 07. 2010 / 21:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež v rdečih številkah

V vatikanski blagajni so zabeležili primankljaj v višini štirih milijonov evrov

Upravljanje Svetega sedeža je v minulem letu Vatikan pripeljalo v rdeče številke, saj je zabeležen primankljaj v višini štirih milijonov evrov. Kot je sporočil kardinalski svet, ki pri Apostolskem sedežu skrbi za organizacijska in gospodarska vprašanja, so v preteklem letu stroški kurije znašali 254 milijonov evrov, dohodki pa so dosegli višino 250 milijonov evrov.

Največji delež izdatkov je na plečih vatikanskih dikasterijev
ter komunikacijskih sredstev pri Svetem sedežu, še posebej Radia Vatikan. Kljub temu pa so v primerjavi s prejšnjim letom v Vatikanu uspeli zajeziti negativne učinke na določanje mednarodnih standardov za bilance, so še sporočili pri kardinalskem svetu.

Tako imenovani Petrov novčič je Svetemu sedežu v minulem letu prinesel okoli 82,5 milijona ameriških dolarjev prihodka, največ darov pa je prišlo iz Združenih držav Amerike, iz Italije in Francije. Glede na število tamkajšnjih katoličanov je precej visok tudi delež darov z Japonske in iz Južne Koreje. Iz škofij v Vatikan 'priteče' še dodatnih 31,5 milijona dolarjev prihodka. Največji delež pri tem nosijo ameriške in nemške škofije.

Sveti sedež po podatkih kardinalov trenutno zaposluje 2762 oseb, med njimi 766 duhovnikov, 344 261 redovnikov in 83 redovnic), ter 1652 laikov (1201 moških in 451 žensk).

Kardinalski svet je pod vodstvom vatikanskega državnega tajnika Tarcisia Bertoneja v Rimu zasedal od minule srede do petka.

Bilanca Vatikanske države, ki se računa ločeno od Svetega sedeža, pa za lansko leto nakazuje primankljaj v vrednosti osem milijonov evrov. V primerjavi z letom poprej gre za znatno izboljšanje položaja, saj je primakljaj nižji za 7,5 milijona evrov. Najvišje stroške predstavljajo izgradnja komunikacijske infrastrukture in obnovitvena dela na kolonadah na Trgu sv. Petra ter še nekaterih rimskih bazilikah.

Vatikanska država trenutno zaposluje 1891 ljudi, med njimi 38 redovnikov in 27 redovnic, ter 1826 laikov (1543 moških in 283 žensk).

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh