Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež znova v podporo in bran družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 05. 2019 / 11:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2019 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti sedež znova v podporo in bran družini

15. maja obhajamo mednarodni dan družin, letos tudi 25. obletnico mednarodnega leta družine.

Nadškof Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, je nagovoril udeležence medverske konference o družinah, ki jo je ob mednarodnem dnevu družin, obhajamo ga danes, organiziral Ekumenski svet Cerkva. Sveti sedež spodbuja podporo družini kot »temeljni in osnovni enoti vsake družbe«, saj je družino potrebno ohraniti v blagor celotne svetovne skupnosti.

»Družina je navsezadnje v veliki meri prva šola, kjer se učimo človečnosti, obenem pa središče in srce 'civilizacije ljubezni', kakor jo je imenoval papež Pavel VI.,« je včeraj v Ženevi dejal nadškof Jurkovič.

Družina za mirno civilizacijo

Nadškof je izrazil skrb, da »danes posvečamo premalo pozornosti pomenu in potencialu rodovitne izmenjave med generacijami ter družinskim vrednotam«. Individualizem ne sodi v družino, ki je skupina ljudi in izvorna družbena enota, je zatrdil vatikanski diplomat in dodal, da »družina vedno ostaja celica družbe in prvi vir izobraževanja«. Temeljna vloga družine »za mirno civilizacijo je postavljena pred vedno večje izzive«. Dejstvo, da družine še naprej pričujejo vrednote, ki predstavljajo temelj inštitucije družine, pa je balzam pristnega bratstva, ki ga današnji svet tako potrebuje.

Slabitev generacijskih vezi

Nadškof Jurkovič je izpostavil, kako velike težave, kot sta gospodarska kriza in revščina, družinam otežujejo ohranjanje medgeneracijskih vezi, kar je bilo v preteklosti nekaj običajnega. »Pomanjkanje družinskih vezi in solidarnosti, ki jo hranita nesebičnost in odpuščanje,« lahko vodi v dramatične razmere.

»Ko se družinske vezi lomijo,« je dejal stalni opazovalec Svetega sedeža, »na milijone otrok in mladih ostane brez pravega in potrebnega vodstva, zaradi česar so vse bolj izpostavljeni tveganjem, kot so nedokončanje šol, prisilno delo in spolno izkoriščanje.«

Sinoda – šola človečnosti

Nadškof Jurkovič je še poudaril, da je sinoda o družini v letih 2014 in 2015 izpostavila središčnost družine kot resnične »šole človečnosti«, ki je danes tako potrebna. Pravzaprav, je dejal, se človek ravno v družini nauči vztrajnosti, veselja do dela, bratske ljubezni in velikodušnega odpuščanja, predvsem pa žrtvovanja svojega življenja za služenje drugim.

Zato je treba krepiti želje po poroki in družini, da bi lahko znova odkrili njeno temeljno vlogo in pomen za človeško družbo.

Združeni narodi v letošnjem letu obhajajo 30. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah in 25. obletnico mednarodnega leta družine, 1994, zato je nadškof Jurkovič zbrane spodbudil k večjemu sodelovanju in skupnemu ukrepanju za okrepitev družinsko usmerjene politike in programov.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh