Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetniki, ki godujejo v adventu

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 02. 12. 2020 / 16:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2020 / 06:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetniki, ki godujejo v adventu

Svetniki, ki godujejo v adventu

Najljubšemu decembrskemu svetniku se pridružujeta dve svetnici mučenki.

Sveta Barbara. FOTO: splet/arhiv Družine.


Sveta Barbara (4. december)

Sveta Barbara je bila zelo lepo dekle. Njen oče, poganski kralj, se je ravno zaradi njene lepote bal zanjo, zato jo je dal zapreti v stolp, ki je imel le dve okni. Ko se je nekoč vrnil domov, je videl, da ima stolp še tretje okno, pred vrati pa je bil križ.

Barbara je očetu priznala, da je vse to naredila ona, ker je želela, da bi skozi vsa tri okna prihajala k njej milost troedinega Boga. Njeno življenje se je zaradi neomajne vere tragično končalo, saj ji je njen oče z mečem odsekal glavo, njega pa je za kazen takoj ubila strela. Sveta Barbara je najbolj znana kot zavetnica rudarjev.

Sveti Miklavž (6. december)

Sveti Miklavž je eden najbolj priljubljenih svetnikov, ki ga otroci in odrasli še danes z veseljem pričakujemo. Bil je škof v Miri v Likiji, v današnji turški Antaliji. Že za čas svojega življenja je bil znan po izredni dobrotljivosti.

Sveti Miklavž je zavetnik mornarjev, priporočajo pa se mu tudi neveste. Ta običaj je povezan s čudežno zgodbo o treh sestrah, ki jih je svetnik rešil sramote in jim z doto v obliki treh zlatih jabolk pomagal do poštenih ženinov.

Sveta Lucija (13. december)

Sveta Lucija, ki je živela v 3. stoletju, je zavetnica vida. Legenda pripoveduje, da naj bi se njen snubec zaljubil v njene lepe oči, ona pa si jih je izdrla in mu jih poslala. Toda angel ji je v zameno prinesel druge. Vse upodobitve jo tako kažejo s pladnjem in parom oči na njem.

Na njen praznik je bilo v preteklosti veliko različnih običajev. Ponekod so pekli Lucijin kruh ali pa posejali žito, drugod so bili prepričani, da zna sv. Lucija celo napovedati vreme, o čemer priča veliko različnih pregovorov.


Adam in Eva. FOTO: splet/arhiv Družine.

Adam in Eva (24. december)

Na predvečer Božiča se spominjamo prvih oseb, ki sta omenjeni v Svetem pismu in veljata za začetnika človeškega rodu. Ime Adam pomeni »prebivalec Zemlje«, ime Eva pa »mati vseh živih«.

Da godujeta ravno 24. decembra, ni naključje. Tako se namreč simbolično srečujeta »stari Adam« in »novi Adam« – Kristus, ter »prva Eva« in »druga Eva« – Marija. Če je s prvima človekoma prišel na svet greh in prekletstvo, pa je Jezus Kristus, ki je bil rojen iz Device Marije, tisti, ki svetu prinaša odrešenje in mir.

Med imeni je najbolj priljubljena Barbara

Slovenski statistični urad poroča, da je med temi petimi imeni najbolj priljubljena Barbara. Ta je po priljubljenosti na 10. mestu med ženskimi imeni, trenutno pa v Sloveniji najdemo kar 9245 žensk s tem imenom.

Sledi ji Eva, njeno ime nosi 8996 deklet, ki je po pogostnosti na 13. mestu. Nekoliko manj je Lucij – danes njeno ime nosi nekaj manj kot 4000 predstavnic ženskega spola.

Omenjena moška »svetniška« imena so med prebivalci Slovenije precej manj priljubljena. Tako najdemo 903 fante, ki nosijo ime Nikolaj (veliko več je izpeljank iz tega imena), Adamov imamo v Sloveniji 843, zgolj 70 predstavnikov moškega spola pa se lahko ponaša z imenom Miklavž.


Preberite še:
- Prihaja sv. Miklavž
- Miklavž letos darila pošilja tudi po pošti
- Advent – čas ljubezni in služenja bližnjemu

Nalaganje
Nazaj na vrh