Zapri
Iskanje

Svetniški postopek za Janeza Pavla II. skoraj zaključen

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 06. 2013 / 08:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Svetniški postopek za Janeza Pavla II. skoraj zaključen

Po besedah nekdanjega tajnika poljskega papeža, kardinala Dziwisza, so formalnosti za kanonizacijo že končane

Po besedah nekdanjega tajnika poljskega papeža, kardinala Dziwisza, so formalnosti za kanonizacijo že končane

Foto vir: https://en.wikipedia.org/wiki/File:JohannesPaul2-portrait.jpgVse več je znamenj za skorajšnjo razglasitev nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) za svetnika. Nekdanji osebni tajnik poljskega papeža, kardinal Stanislaw Dziwisz, je minuli torek v Krakovu pojasnil, da so formalnosti za kanonizacijo Janeza Pavla II. že več ali manj zaključene. Določitev natančnega datuma je odslej v rokah papeža Frančiška. Ta pa gotovo ne bo ‘predolgo preizkušal našega potrpljenja’, naj bi po navedbah nemške katoliške agencije KNA pojasnil poljski kardinal.
Že pred nekaj dnevi je Dziwisz nakazal, da obstaja upanje za razglasitev Janeza Pavla II. za svetnika že v letošnjem oktobru. Zahtevani postopek je po njegovih besedah potekal ‘brez zadržkov’. Vatikan njegovih navedb zaenkrat še ni potrdil.

Tako kot za beatifikacijo 1. maja 2011 je tudi za kanonizacijo priljubljenega papeža potreben dokazan čudež, ki se je zgodil na njegovo priprošnjo; ta se je moral zgoditi po razglasitvi za blaženega. Kardinal Dziwisz je že minuli konec tedna pojasnil, da ‘ne bo priznan en sam čudež, pač pa jih bo veliko več’.

Zdravniško poročilo mora preveriti še pristojna teološka komisija Kongregacije za zadeve svetnikov, nato pa bodo dokumente predložili kardinalskemu svetu in papežu, ki bodo sprejeli dokončno odločitev. Razglasitve za svetnike so bile v preteklih letih na programu večinoma v mesecu oktobru.

Papeža Janeza Pavla II. je leta 2011 njegov naslednik Benedikt XVI. (2005-2013) razglasil za blaženega. Postopek pred razglasitvijo velja za enega najkrajših v novejši zgodovini. Takrat je bilo kot čudež na njegovo priprošnjo priznano ozdravljenje neke francoske redovnice, ki je trpela za Parkinsonovo boleznijo. Janez Pavel II. je umrl 2. aprila 2005 v starosti skoraj 85 let. Njegov 26-letni pontifikat je drugi najdaljši v cerkveni zgodovini.


M. M. Š. / Kathpress

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close