Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri, dva, ena … začenja se svetopisemski maraton

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 19. 01. 2023 / 06:00
Oznake: Cerkev, Sveto pismo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2023 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tri, dva, ena … začenja se svetopisemski maraton
Svetopisemski maraton tudi letos poleg neprekinjenega branja Božje besede prinaša bogat spremljevalni program. FOTO: Tatjana Splichal

Tri, dva, ena … začenja se svetopisemski maraton

»Le pogum, vstani« je geslo letošnjega, že 15. Svetopisemskega maratona, ki bo potekal od sobote, 21., do četrtka, 26. januarja 2023.

Svetopisemski maraton je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi. Ob celotedenskem branju Božje besede se zvrsti okoli tisoč bralcev.

Veliko več kot le neprekinjeno branje

Od leta 2012 v sodelovanju z lokalnimi koordinatorji pripravljajo tudi številne t. i. »mini« svetopisemske maratone, ki v maratonskem tednu potekajo po različnih krajih po Sloveniji. Iz časa pandemije in vsesplošnega zaprtja pa so ohranili neposredni prenos dogajanja na Zoomu, kar pomeni, da se celotedenskemu branju Svetega pisma lahko pridruži širša Slovenija.

»Vsako leto se sprašujem, ali bomo naslednje leto sploh še zmogli. Toda presune me, kako ljudje vstopajo v Besedo čisto drugače. Začutijo globoko željo, da bi razumeli Božjo besedo. Poleg tega me bolj kot to, koliko dela je treba vložiti, napolnjuje veselje cele ekipe,« se maratona veseli koordinatorica Eva Strajnar.

Ob celotedenskem branju Božje besede se zvrsti okoli tisoč bralcev. FOTO: Tatjana Splichal

Svetopisemski maraton je vztrajanje v bedenju ob Božji besedi teden dni, podnevi in ponoči. Prebiranje Svetega pisma pa vsako leto spremlja vzporedni program. Ta bo tudi letos ob večerih ponudil pričevanja zanimivih gostov. Vzporedni dogodki bodo snemani in si jih bo mogoče ogledati tudi naknadno.

Spremljevalni program

Sobota, 21. januar

Otvoritvena slovesnost, ki bo v soboto v kapeli Antonovega doma v župniji Ljubljana – Vič z začetkom ob 17. uri, bo v znamenju Ukrajine, udeleženci bodo namreč lahko prisluhnili pogovoru z župnikom grko-katoliške župnije v Metliki Ivanom Skalivskim. Mlad duhovnik je po narodnosti Ukrajinec in z žalostjo spremlja dogodke v domovini, se pa tudi aktivno vključuje v pomoč tako beguncem, ki prihajajo iz njegove domovine v Slovenije, kakor tudi v pomoč v domovini. S petjem bodo dogodek polepšali člani skupine Pero.

Ivan Sklivski, ukrajinski grko-katoliški duhovnik, ki deluje v Sloveniji. FOTO: Osebni arhiv

Sočasno bo v Elizabetini dvorani v Antonovem domu, prav tako z začetkom ob 17. uri, otroški program, ki bo ponudil igre, razgibavanje, pesmi, svetopisemsko zgodbo, krvi, ročna dela in še kaj. Program je primeren za otroke v starosti od 5 do 11 let.

Nedelja, 22. januar

Nedeljski večer je rezerviran za večer slavilne glasbe, molitve in kratkih katehez, ki ga organizira Pastoralna zveza župnij Slovenski Gradec. Dogodek se bo odvijal v Elizabetinem domu v Slovenj Gradcu.

Ponedeljek, 23. januar

V ponedeljek zvečer ob 19. uri. boste lahko na YouTube prisluhnili pričevanju znanega nogometaša, Brazilca Marcosa Tavaresa. Nekdanji kapetan Maribora in najboljši strelec slovenske lige, ki je v svoji karieri zabil 210 golov, pa tudi pastor mednarodne cerkve Jezus je Pot v Mariboru, ter mož in oče, bo spregovoril, kako je Gospod blagoslovil njegovo kariero in življenje.

Marcos Tavares z družino. FOTO: Matjaž Vertuš

Prav tako v ponedeljek, in sicer ob 20. uri pa skupina Dlan v Evangeličanski cerkvi pripravlja taizejsko molitev.

Torek, 24. januar

Torkov večer bo ponudil večer sodobne slavilne glasbe v Glasbeni šoli na Rakovniku. Večer, ki se bo začel ob 19.30 uri, bo vodil Bend evangeljskih cerkva v Ljubljani.

Sreda, 25. januar

Društvo Vesela nogica v sredo ob 18. uri otroški program tokrat pripravlja preko zoom povezave, zato se mu lahko priključijo otroci iz vse Slovenije.

Imate dilemo, vprašanje, ki se nanaša na Sveto pismo? Predzadnji večer bo ponudil pogovor z Janezom Jeromenom, župnikom v Velikem Gabru, ter Matjažem Črnivcem, evangeljskim kristjanom. Predsednik Svetopisemske družbe in generalni tajnik Svetopisemske družbe bosta odgovarjala na vprašanja na temo Svetega pisma. Dogodek bo potekal na sedežu Svetopisemske družbe in preko zooma, z začetkom ob 19. uri. Udeleženci bodo vprašanja lahko zastavljali v živo, lahko pa vprašanje zastavite tudi prek obrazca na spletni strni Svetopisemskega maratona.

Četrtek, 26. januar

Sklepni dogodek bo gostila župnija Podutik, kjer bodo udeleženci lahko prisluhnili pričevanju Stanke Krašnar, mame sedaj že odraslih petih otrok. spregovorila bo o preizkušnji izpred 15 let, ko jo je mož zaradi finančnih težav zapustil samo z otroki in pobegnil v tujino. Zaključna slovesnost bo v Župnijski dvorani Podutik ob 18. uri.

Povabljeni, da tudi v domačem krogu v tem tednu s police vzamete Sveto pismo. FOTO: Tatjana Splichal

Svetopisemski maraton za družine

Svetopisemski maraton pa je lahko tudi priložnost, da v tem tednu Sveto pismo oživite tudi doma. Lahko si kot zakonca vzameta čas zase in ob Svetem pismu odkrivata sebe in drug drugega. Katehezo je pripravila Anja Kastelic. Ob branju Svetega pisma pa se lahko zberete tudi v družinskem krogu. Katehezo je pripravila članica maratonske ekipe s. Snežna Vrečko.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh