Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetopisemski maraton sta otvorila Matic Vidic in Pavle Ravnohrib

Za vas piše:
Tanja Povšnar Vrečar
Objava: 21. 01. 2024 / 11:54
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2024 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetopisemski maraton sta otvorila Matic Vidic in Pavle Ravnohrib
Pogovor z Maticem Vidicem je povezoval Pavle Ravnohrib. FOTO: Jože Šenk

Svetopisemski maraton sta otvorila Matic Vidic in Pavle Ravnohrib

V sklopu letošnjega Svetopisemskega maratona, ki se odvija od 20. do 25. januarja, je poleg nenehnega večdnevnega branja Svetega pisma organiziran tudi spremljevalni program. Uvodni dogodek z naslovom Prehojena pot vere je bil lep uvod, močno pričevanje in spodbuda zaupanja v Božja pota. V soboto, 20. januarja, smo v Šenčurju gostili Matica Vidica.

Že uvod je nakazoval, da bo pogovor z Maticem Vidicem zanimiv, saj je pripadnik vojaškega vikariata, specializant logoterapije, stalni diakon in prostovoljec pri Romih. Kmalu se je izkazalo, da je Matic zelo simpatičen in zabaven, saj se je takoj na začetku pošalil. Dejal je, da bi bilo bolje, če bi s povezovalcem Pavletom Ravnohribom zamenjala vlogi, saj je slednji bolj znan. Polna župnijska dvorana se je prisrčno nasmejala in Matic je že na začetku osvojil vsa srca.

Matic Vidic je mož, oče, pripadnik vojaškega vikariata, specializant logoterapije, stalni diakon in prostovoljec pri Romih. FOTO: Siniša Kanižaj

Kar koli je delal, vse se je porušilo

V nadaljevanju je Matic Vidic iskreno spregovoril o otroštvu z bolno mamo in očetom alkoholikom. Težka situacija se je stopnjevala z maminim samomorom. Matic je zatočišče našel v cerkvi, kjer se je dobro počutil. Veliko podporo mu je nudila tudi s. Pia, ki je zanj molila celo življenje, vsak dan. Matic je že kot najstnik začutil Božji klic, da bi služil, a ga je v mladosti preglasil vabeč klic po moči, oblasti, slavi, denarju.

Preizkusil se je v politični karieri, serijsko odpiral in zapiral podjetja, a ga nič ni izpolnilo.

Preizkusil se je v politični karieri, serijsko odpiral in zapiral podjetja, a ga nič ni izpolnilo. Vsi načrti so se izjalovili. Karkoli je delal, vse se je porušilo. Tedaj si je vzel čas za razmislek in se odločil, da vstopi v vojsko.

Novo poglavje: vojska

Vojska je odprla novo poglavje v njegovem življenju. Vse je bilo drugače. Delati je bilo treba na ukaz, usklajeno s skupino, pozabiti nase in na svoje potrebe. Matic je priznal, da je bilo zelo težko, ampak da so bile to njegove najintenzivnejše duhovne vaje. Matic je veliko molil sam, v vojaški kapeli pa z drugimi bral Sveto pismo, prosil in pel. Dobra plat vojske je, da te utrdi. Dejal je, da ne zagovarja orožja in nasilja, da pa je bila to dobra šola zavedati se drugega in paziti drug na drugega.

Kot pripadnik vojaškega vikariata je gostoval v oddaji Reflektor. FOTO: Tomaž Rihtar

Sledilo je obdobje, ko je Matic Vidic deloval v vojaškem vikariatu. Ker je diplomirani teolog, se je prijavil na razpis, čeprav se mu ni zdelo, da je najbolj kompetenten. Očitno je bil to Božji klic, saj je bil izbran. Matic se je pošalil, da je vikar odlična služba: »kofetkaš«, telovadiš, moliš, pa še plačan si. V času službovanja v vojaškem vikariatu je spremljal pilote in specialce. Delo je obsegalo duhovno oskrbo, delo na terenu, pogovore o službi, a tudi o stanju doma. Matic se je naučil, da se travme od doma še kako prenašajo v službo in nerešeni domači problemi niso dobra popotnica za delo z orožjem.

Biti diakon je služenje

Bog pa je zadnji dve leti Matica poklical na drugo služenje. Sam pravi, da se ni čutil kompetentnega za kaj takega, ampak na prigovarjanje drugih in molitve s. Pie je le pristal v čevljih stalnega diakona. Kaj to pomeni v praksi? Matic je pojasnil, da je to služenje drugim. Konkretno pomeni podeljevanje zakramentov krsta, poroke, pogrebov, podeljevati blagoslove. Pomeni tudi župniku in škofu pomagati povsod, kjer ga potrebujejo. V mislih ima moto, ki pravi: ne čakati, da bodo drugi stopili do nas in da bomo ljubljeni, ampak prevzeti pobudo.

Večer je z glasbo popestril otroški zborček Vesela srca. FOTO: Jože Šenk

Kristjan, ki ne mara Romov?

Posebno poglavje življenja Matica Vidica pa so Romi. Ker je doma z Dolenjske, mu je problematika znana že celo življenje. Na neki točki se je vprašal, kako je lahko kristjan in hkrati ne mara Romov ali jih celo sovraži. Odločil se je, da se bo pričel aktivno udejstvovati na tem področju. Na začetku je bilo zelo težko. A so leta delovanja v romskih vaseh pripeljala do zanimive ugotovitve. Matic je mislil, da bo spremenil druge, pa je sebe. Spoznal je veliko trpljenja, zavrženih ljudi, zlorabljenih otrok, pozabljenih, odrinjenih, starejših brez smisla v življenju. Matic se trudi delovati z zgledom in priskočiti na pomoč tudi v konkretnih situacijah. Tako je na začetku letošnjega šolskega leta po čudežu uspel zbrati potrebnih 800 € za pričetek organiziranega prevoza srednješolskih otrok, ki se pouka niso udeleževali, ker enostavno ni bilo prevoza.

Več informacij o programu, možnostih poslušanja in branja Svetega pisma ter posnetek otvoritvenega dogodka najdete TUKAJ.

Najljubši citat

Na koncu nam je Matic Vidic povedal še svoj najljubši citat iz Svetega pisma: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš.« (Jn 6,68) Mi včasih preveč kompliciramo. Naša življenja so zakomplicirana. Slediti pa je treba le pravilu: ljubi svojega bližnjega. Popolnoma preprosto.

Maratonsko branje Svetega pisma so s Psalmom 139 otvorili skavti. FOTO: Jože Šenk

Svetopisemski maraton se je začel!

Svetopisemski maraton so nato uradno otvorili skavti, ki so prinesli dragocen faksimile Dalmatinove Biblije in prebrali Psalm 139. S tem se je pričelo maratonsko branje, ki se bo dan in noč, uro za uro, odvijalo vse do četrtka, 25. januarja, zvečer, ko ob 18. uri zaključimo s pričevanjem z naslovom Preizkušnje, težave in vera. Vabljeni!

Nalaganje
Nazaj na vrh