Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan beguncev

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 19. 06. 2009 / 08:03
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni dan beguncev

V Azilnem domu v Ljubljani okušanje kulinaričnih dobrot z vseh delov sveta

V soboto, 20. junija 2009, bo potekal svetovni dan beguncev. Svetovni dan beguncev je priložnost, da se zavemo, da so begunci med nami. Ta dan se še posebej zavedamo njihovega težkega položaja, v katerem se nahajajo v novi državi in preko medijev javnost seznanimo o njihovem položaju.

Status begunca podeljuje država, v kateri se nahaja prosilec ali prosilka za mednarodno zaščito po konvenciji ZN o statusu begunca iz leta 1951. Katoliška Cerkev izhaja iz krčanskega socialnega nauka in iz krščanskega pogleda na človeka, zato na vprašanje, kdo je begunec, gleda širše kot določa konvencija ZN.

Cerkev s pomočjo različnih ustanov in institucij (npr. International Catholic Migration Comission (ICMC), Caritas Internationalis, Slovenska Karitas, Jesuit Refugge Service (JRS), Jezuitska služba za begunce v Sloveniji) stoji ob strani ljudem, ki so na poti (kar pogosto označuje z angleškim izrazom »people on the move«) in so v stiskah.

Razlogi za begunstvo so različni. Ljudje bežijo zaradi različnih vrst nasilja (vojne med državami, spopadi med etničnimi skupinami znotraj države), okoljskih katastrof ali zaradi posledic revščine, krivičnih družbenih struktur ali drugih oblik nepravičnosti. Lahko govorimo tudi o okoljskih beguncih in o notranje razseljenih v določeni državi (npr. Darfur).

Cerkev stoji ob strani migrantom, ki gredo v tujino s »trebuhom za kruhom«. Pomaga tudi ilegalnim migrantom (prebežnikom), ki so prišli npr. v Evropsko unijo. Katoliške ustanove tem ljudem nudijo pomoč, saj se zavedajo njihovega šibkega in neenakega položaja ter s tem izpolnjujejo duh evangelija (prim. Mt 25,31–46). Vlogo Cerkve lahko razumemo tudi kot prispodobo usmiljenega Samarijana, ki pomaga vsem bratom in sestram ne glede na vero, raso, narodno pripadnost in pripadnost določeni družbeni skupini.

V slovenskem prostoru znotraj Cerkve deluje Jezuitska služba za begunce (JRS). To je mednarodna katoliška organizacija, katere poslanstvo je spremljati begunce, jim služiti ter zagovarjati njihove pravice. Ustanovljena je bila leta 1980, sedaj pa deluje v več kot 70 državah po svetu.

Jezuitska služba za begunce bo dan beguncev praznovala tudi v Sloveniji. V Azilnem domu v Ljubljani ga bodo obeležili na poseben način. Danes bodo potekale dejavnosti, ki jih pripravljajo različne nevladne organizacije. Celodnevna prireditev se bo začela ob 10.00 in bo trajala do večera. Jezuitska služba za begunce bo v Azilnem domu sodelovala z organizacijo in izvedbo različnih ustvarjalnih delavnic za prosilke in prosilce. Izdelali bodo tudi plakate o delu v Azilnem domu. Prostovoljke in prostovoljci bodo sodelovali pri športnih igrah. Prisotni bodo imeli možnost okušati kulinarične dobrote z vseh delov sveta in se zabavati ob zvokih prijetne glasbe.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh