Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan boja proti steklini

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 09. 2021 / 00:50
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan boja proti steklini
28. september je izbran za ta dan zaradi obletnice smrti Louisa Pasteurja, ki je prvi razvil cepivo proti steklini. FOTO: Wikipedia

Svetovni dan boja proti steklini

28. septembra obeležujemo svetovni dan boja proti steklini, letos že petnajstič. Letošnja tema je »Steklina: dejstva, ne strah«. Ta datum je bil izbran zaradi obletnice smrti Louisa Pasteurja, ki je prvi razvil cepivo proti steklini.

Svetovni dan boja proti steklini je namenjen ozaveščanju, preprečevanju ter zavzemanju za odpravo stekline po vsem svetu in hkrati združevanju vseh ljudi, organizacij in deležnikov v boju proti steklini, ob tej priložnosti navajajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

»Nič do 30«

Edini način, da odpravimo steklino in nepotrebno trpljenje je skupno delo in združevanje za dosego skupnega cilja »Nič do 30« (nič primerov stekline pri ljudeh do leta 2030), poudrjajo na ministrstvu. Za dosego tega mejnika se letošnja tema osredotoča na dejstva o steklini in razbija mite ali zmote. Tema opominja na ključna aktualna vprašanja, ki vplivajo tudi na odpravo stekline, kot na primer lažne novice ter zmote o cepljenju.

Zakaj tema »Steklina: dejstva, ne strah.«? 

Svetovna pandemija covida-19 je sprožila številne dvome in zmote o boleznih, njihovem širjenju in o cepljenju na splošno. »Za steklino to ni nov pojav, saj strahovi, zmote in napačne informacije o bolezni in njenem preprečevanju segajo več sto let nazaj. Zato je letošnja tema osredotočena na deljenje dejstev o steklini in ne na širjenje strahu pred boleznijo na podlagi napačnih informacij in mitov.«

Dejstva ključna za ozaveščanje

Kot izpostavljajo na ministrstvu, "brez dejstev ne bi imeli podlag za odločevalce, ki bi jih obvestili o resni naravi bolezni. Ne bi se mogli zavzeti za njeno izkoreninjenje in breme bolezni bi ostalo neznano, zaradi česar bi še naprej vsako leto umiralo več deset tisoč ljudi in živali."

Uporabimo dejstva za ozaveščanje in izobraževanje drugih o steklini – 99 % smrtni, a 100 % preprečljivi bolezni. (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Strah v letošnji temi ima tri pomene

»Prvič, nanaša se na splošni strah, ki ga povzroča steklina, strah, ki ga ljudje doživljajo ob srečanju s steklimi živalmi, in strah, s katerim ljudje živijo v skupnostih, kjer je prisotna steklina.« Drugi pomen se nanaša neposredno na simptom strahu, ki ga ljudje lahko doživijo, če so okuženi s steklino. Kot tretje pa je strah povezan z »lažnimi novicami« ali miti o steklini, zaradi česar se ljudje bojijo cepljenja, sterilizacije ali cepljenja živali ter verjamejo v neučinkovitost ukrepov zoper steklino.


Kupi v trgovini

Živali nam govorijo
Za otroke
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh