Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan lutkarjev: »Že kot otrok sem bil navdušen, če sem nasmejal ljudi«

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 21. 03. 2022 / 10:47
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2022 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan lutkarjev: »Že kot otrok sem bil navdušen, če sem nasmejal ljudi«
Kajetan Čop. FOTO: osebni arhiv

Svetovni dan lutkarjev: »Že kot otrok sem bil navdušen, če sem nasmejal ljudi«

Svetovni dan lutkarskih gledališč, lutkarjev in lutk je 21. marca 2003 razglasilo mednarodno združenje lutkovnih umetnikov Unima. Dnevu se slovesno pridružujejo tudi slovenski lutkarji.

Kajetan Čop je slovenski lutkar, rojen v Slovenj Gradcu. Magistriral je na katedri alternativne in lutkovne scenografije ter na katedri avtorskega gledališča na DAMU v Pragi. Ima tudi svojo gledališko skupino Burekteater, ki deluje že leta.

Lutka je lahko prekrasen umetniški izdelek, lahko pa je tudi navadna cunja, a v pravih rokah oživi in začara gledalca.

»Lutkarji ga imamo vsakič, ko nekoga razveselimo z lutko«

Ljubezen do igrivosti in posledično lutk je podedoval od dedka Pepija. V otroštvu je veliko časa preživel z njim in babico Faniko. »Dedek je s pipcem izdeloval različne figurice in predmete iz lesa ter me z njimi potem zabaval. Bilo je pravljično, čarobno ter zabavno,« pravi Kajetan. Ko nastopa za otroke in ne odrasle, je vsekakor razlika v vsebini, v odnosu do gledalca pa nikakor ne. »Svetovni dan je lepa gesta, « je še dodal. 

»Lutke so zame stik z otroštvom in stik z duhovnim svetom.« FOTO: osebni arhiv

Lutke mu pomenijo veliko

»Zame so stik z otroštvom in stik z duhovnim svetom, saj so bile v zgodovini prvotno uporabljene kot komunikacija med človekom in bogovi.« Ko je na odru, vedno pozabi na zunanji svet, ne pa na gledalca v dvorani. »Lutka postane del mene.« 

Lutka postane del mene.

Skozi lutko izraža, kar želi

Nanje gleda z ljubeznijo, »ker je z njimi vse mogoče,« pravi. »Lutka je lahko prekrasen umetniški izdelek, lahko pa je tudi navadna cunja, a v pravih rokah oživi in začara gledalca.« Lutkar mora znati približati gledalcu čarobnost lutke. »Mora znati začutiti gledalca tako, kot začuti lutko.« Velikokrat lutko izdela tudi sam.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh