Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan mladih v Riu slovesno odprt

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 07. 2013 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan mladih v Riu slovesno odprt

Svetovni dan mladih v Riu slovesno odprt

Več kot 500.000 mladih je na plaži Copacabana kljubovalo močnim nalivom in zimskim temperaturam.

Z velikim bogoslužjem na prostem na znameniti plaži Copacabana se je včeraj v brazilskem Riu de Janeiru pričel 28. svetovni dan mladih. Kljub občasnim močnim nalivom in malodane zimskim temperaturam – termometer je pokazal vsega skupaj 15 stopinj Celzija – je do poznih večernih ur več kot 500.000 mladih z vsega sveta, med njimi tudi okoli šestdeset Slovencev, slavilo prijateljstvo z Jezusom Kristusom. Udeleženci bogoslužja so sproščeno mahali s svojimi narodnimi zastavicami in veselo prepevali. Geslo letošnjega svetovnega dneva mladih se glasi: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«.

Sveto mašo s 1.500 duhovniki, škofi in kardinali je obhajal nadškof v Riu, Orani Joao Tempesta, darovana pa je bila pod budnim očesom varnostnikov – na promenadi je bilo opaziti veliko število oboroženih policistov. Po prihodu papeža v Rio je več sto protestnikov nasprotovalo obisku svetega očeta v Braziliji.

Papež se tradicionalno ni udeležil bogoslužja ob odprtju velike katoliške prireditve. Frančišek je včerajšnji dan izkoristil za počitek, danes je na programu obisk Marijinega romarskega središča Aparecida, jutri pa ga v svoji sredi prvič pričakujejo tudi udeleženci svetovnega dneva mladih. Sveti oče bo vodil tudi vse naslednje najpomembnejše prireditve v tem tednu, med drugim molitev križevega pota v petek, molitveno bdenje v soboto in veliko sklepno bogoslužje v nedeljo, ki naj bi se ga po ocenah prirediteljev udeležil okoli poldrugi milijon ljudi.

Da so bila pričakovanja glede števila obiskovalcev precej višja od dejanskega stanja, je tokrat krivo predvsem vreme v Riu de Janeiru: dnevne temperature v višini 15 stopinj Celzija so izjemno nenavadne tudi za zimsko obdobje v Latinski Ameriki, poleg tega pa z morja na celino piha izjemno hladen veter. Ohladitev naj bi po predvidevanjih meteorologov trajala še nekaj dni, v nekaterih predelih Brazilije je ponoči celo zapadlo nekaj snega.

Kot je v pozdravnem nagovoru pojasnil predsednik Papeškega sveta za laike, kardinal Stanislaw Rylko, svetovni dan mladih po 26 letih ponovno prirejajo v Latinski Ameriki. Po kardinalovih besedah je Latinska Amerika 'celina upanja'.

Leta 1987 je mlade gostila argentinska prestolnica Buenos Aires, kjer so priredili drugi svetovni dan mladih, potem ko je leta 1985 papež Janez Pavel II. s tovrstno prireditvijo v Rimu prvič zbral mlade z vsega sveta na množičnem srečanju. Z vatikanske strani je za organizacijo srečanj mladih odgovoren Papeški svet za laike.

Vir: Kathpress

Foto: news.va


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh